Política 29/01/2015

El fiscal denuncia l'expresident de la promotora de la Fira d'Abril catalana per quedar-se subvencions

Acusa Francisco García Prieto, dos dels seus fills i cinc membres més de la seva direcció de delictes d'apropiació indeguda, frau en subvencions, i delicte continuat en document mercantil i oficial

Marc Colomer
3 min
Francisco García Prieto, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaLa Fiscalia ha presentat una denúncia contra l'expresident de la promotora de la Fira d'Abril de Catalunya -Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC)-, Francisco García Prieto, i set exdirigents més de l'entitat acusats d'apropiar-se de beneficis de la Fira d'Abril i de subvencions públiques que l'associació rebia. Entre els denunciats hi figura Miguel Terrino, un dels exdirigents que van promoure la investigació de la fiscalia per les suposades irregularitats de García Prieto, a més dels dos fills de l'expresident. Irregularitats que van dinamitar l'associació FECAC, ara presidida per Daniel Salinero -afí a García Prieto- i que va provocar la ruptura amb la Fundació FECAC -on ara s'atrinxeren els exdirigents crítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la denúncia, interposada als jutjats de Barcelona, el fiscal acusa els denunciats dels delictes d'apropiació indeguda, frau en subvencions i delicte continuat en document mercantil i oficial. Segons el fiscal, Garcia Prieto es va embutxacar quantitats milionàries en coordinació amb diversos empresaris via falsificació de factures i desviaments directes de diners en comptes de la família, que havia construït un monopoli al voltant de la Fira d'Abril catalana. De fet, així ho havien denunciat els exdirigents que van promoure la investigació.

Al marge de García Prieto i Terrino -que li va prendre el relleu a la presidència de l'entitat quan en va ser expulsat- el fiscal també ha denunciat a la secretària de l'entitat, Ángeles Ortega; els fills de Garcia Prieto, Frascisco Garcia Astorga i Manuel Garcia Astorga, i tres empresaris que haurien participat en la conxorxa, Manuel Calderón, Enrique Girona i Bernardo José Aranaz.

600.000 euros en subvencions

La denúncia del fiscal parla de desviaments dels ingressos per la venda de begudes a la Fira d'Abril -no és el primer cop que García Prieto topa amb la justícia pels contractes incomplerts amb els proveïdors de begudes. Concretament, el fiscal afirma que es va embutxacar gairebé mig milió d'euros via l'empresa Quercumar de les aportacions que feia l'empresa Damm en aplicació del contracte d'exclusivitat que els García Prieto van atorgar en nom de la FECAC, i 1,2 milions directament desviats de les vendes a les barres de la Fira. A més, parla de facturació fraudulenta reiterada per a l'obtenció de subvencions de l'Ajuntament de Barcelona, de Santa Coloma de Gramenet, la Diputació de Barcelona, la Generalitat o la Junta d'Andalusia. L'import total de les subvencions obtingudes de manera il·lita, segons Fiscalia, supera els 600.000 euros. Tot plegat, denúncies que van arribar al Parlament, però que la cambra mai va fer arribar a l'Oficina Antifrau de Catalunya malgrat haver-s'hi compromès.

El fiscal parla de d'un "pla preconcebut" amb l'especial connivència de l'ex vicepresident de la FECAC, Juan Miguel Terrino, amb l'empresa Fesol Management, dedicada a la contractació d'artistes, administrada per Manuel Calderón, un dels denunciats per aquest cas. Terrino sempre s'ha declarat víctima de l'engany de García Prieto. Sabia que podria ser denunciat si prosperava la denúncia que ell mateix amb altres exdirigents havia promogut, si bé assegura que va preferir tirar endavant i no encobrir unes irregularitats que diu que no coneixia.

Transferències sense justificació

El text del fiscal apunta a transferències injustificades entre els comptes de l'associació FECAC i la Fundació FECAC -on ara s'atrinxeren els exdirigents crítics, i d'on García Prieto n'és patró vitalici- i d'ús fraudulent d'una targeta de crèdit de l'entitat promotora de la Fira d'Abril de Catalunya.

stats