Política 18/12/2020

El suport al federalisme augmenta més de cinc punts i se situa com la segona preferència després de l'estat propi

El sí a la independència puja al CEO fins al 45%, però el no continua guanyant amb el 49,9%

M.t.
2 min
El suport a la independència retrocedeix: el 48,8% dels catalans opta pel no

BarcelonaBones notícies per al PSC des del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). L'enquesta publicada aquest divendres no només referma les seves bones perspectives electorals, sinó que també assenyala un creixement destacat dels partidaris del federalisme, el model territorial defensat pels socialistes. Malgrat que l'estat independent continua sent el que recull més adeptes (35,1%) a Catalunya, la possibilitat d'esdevenir un estat en una Espanya federal se situa, per primer cop des del 2013, com a la segona opció preferida amb el suport del 27,8% dels enquestats (22,6% en l'últim baròmetre). L'opció reivindicada pels de Miquel Iceta supera per poc la de l'estat autonòmic actual, que aconsegueix un 27,4% dels suports, mentre que els partidaris de perdre autogovern i passar a ser una simple regió d'Espanya representen només un 5,5% dels 1.500 enquestats.

El suport al federalisme augmenta més de cinc punts i se situa com la segona preferència després de l'estat propi

Curiosament, però, són els votants dels comuns els que més aposten pel federalisme (73,7%), mentre que només un 39,7% dels votants del PSC aposten per l'estat federal. La majoria (48,5%) prefereixen mantenir l'actual estat de les autonomies. L'estat propi sí que és majoritari entre els partits independentistes, especialment en el cas de la CUP (92,7%), però també a JxCat (86,7%), el PDECat (66,7%) i, finalment, entre els votants d'ERC (61,2%). Entre els votants de Catalunya en Comú - Podem només hi ha un 7,9% de partidaris de la independència.

Quan la pregunta sobre la independència és binària, de fet, el sí continua perdent, tot i que fins al 45%, 1,4 punts més que en el baròmetre del novembre. Malgrat l'augment de gairebé un punt dels contraris a la independència, fins al 49,9%, el creixement dels que hi estan a favor situa el sí a menys de 5 punts de distància (4,9). La majoria dels enquestats, en tot cas, pensen que Catalunya té una nivell d'autonomia insuficient (60,6%), enfront del 28,6% que creuen que l'autonomia actual és suficient i el 6,3% que pensen que Catalunya té massa autonomia.

Qüestions territorials al marge, el malestar per les conseqüències de la pandèmia del coronavirus es fa evident a les respostes. El 81,5% dels enquestats consideren que la situació política al país és dolenta o molt dolenta i fins a un 92,6% creuen que d'aquí un any –si no hi ha canvis arran de la pandèmia, un cop celebrades les eleccions– estaran igual o pitjor. També consideren dolenta o molt dolenta la situació econòmica el 76,6% dels que han respost l'enquesta. El 87,3% consideren que l'economia està pitjor que fa un any i només un 38,3% creuen que millorarà d'aquí 365 dies. El 42,6% del total, amb tot, estan bastant interessats en la política.

stats