Política 23/11/2018

El 'sí' amplia quatre punts la diferència amb el 'no' però l'independentisme segueix sense arribar al 50%

El baròmetre del CEO apunta que els partidaris de la república arriben al 47,2%

Aleix Moldes
2 min
El 10-J ja va ser un clam independentista de resposta al TC

Barcelona"¿Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?" La pregunta es repeteix baròmetre a baròmetre i la tendència del 2018 continua sent favorable als partidaris del 'sí'. El Centre d'Estudis d'Opinió ha publicat aquest divendres el tercer baròmetre de l'any, que consolida una lleugera majoria dels independentistes, que s'enfilen fins al 47,2% i amplien quatre punts la distància respecte als partidaris del 'no'. Aquesta distància, però, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha explicat que "trepitja els marges d'error", que són del 2,53, i, per tant, fa que els resultats continuïn molt ajustats.

Aquest és el quart baròmetre consecutiu en què la independència és l'opció preferida per als catalans, però mai fins ara el percentatge ha assolit el 50%. Al juliol eren el 46,7% dels enquestats els que optaven per un estat independent, un percentatge una mica per sota del 48% del mes de maig i del 48,7% de finals d'octubre de l'any passat. L'única enquesta contradictòria amb els baròmetres va ser la del mes de febrer d'enguany. Aleshores, en plena aplicació del 155, l'enquesta de context polític del CEO va oferir una imatge més semblant a la que hi havia durant la primera meitat del 2017: el 'no' es va enfilar fins al 53,9% amb el 'sí' a més de tretze punts de distància (40,8%).

El baròmetre que s'ha presentat aquest divendres mostra un 47,2% de partidaris de la independència, un 43,2% que prefereixen seguir a l'Estat i un 9,6% que o bé són indecisos o bé prefereixen no respondre la pregunta. El percentatge a favor del 'sí' es manté per sobre del 40% des de fa cinc anys, però encara no ha arribat mai a la xifra del 50%, l'objectiu que l'independentisme ja s'ha marcat públicament per a les pròximes conteses electorals.

Quan la pregunta és múltiple i es demana pel model d'estat preferit, la independència també continua sent majoritària (38,9%) –el 2013 havia arribat al 48%– i la comunitat autònoma es manté segona (24%) a poca distància de l'estat federal (22,1%). Els partidaris d'acabar amb les autonomies només representen un 5,9% dels catalans.

stats