Política 28/10/2020

Protestes a les places contra un altre macrooperatiu judicial pel Procés

L'ANC i Òmnium convoquen actes arreu del territori per reclamar "unitat" davant la "repressió" de l'Estat i "fermesa" per avançar cap a la independència

Anna Mascaró / Mireia Esteve
2 min
Una imatge de la concentració a Barcelona

BarcelonaEl rebuig a l'operació que la Guàrdia Civil ha portat a terme aquest matí, amb la detenció de diversos empresaris pel finançament del Procés, s'ha visibilitzat en un centenar de concentracions de petit format que se sumen a l'acte polític que les entitats i partits independentistes han celebrat al migdia per denunciar la repressió de l'Estat. En places d'arreu del país s'ha llegit un manifest conjunt (que també subscriuen els partits) que aposta per una "resposta unitària" davant la "repressió" de l'Estat i reclama "fermesa per seguir endavant cap a la independència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'estat espanyol, un dia més, demostra que només és capaç d’abordar el conflicte polític amb Catalunya amb operacions policials i amb repressió, detencions i empresonaments", diu l'escrit contra el macrooperatiu judicial. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han fet aquestes convocatòries per fer compatibles les protestes amb les restriccions sanitàries. Unes 150 persones s'han trobat a la plaça de la Catedral de Barcelona, respectant la distància social, en una concentració tranquil·la que també s'ha replicat a les capitals de comarca. L'actriu Carme Sansa ha fet la lectura del manifest. "Es torna a evidenciar que la repressió no s'atura -ha dit-. Hem tornat a viure una autèntica operació d'estat contra l'independentisme". Les seves paraules han tingut eco en les protestes dels manifestants: "Vergonya!"

L'independentisme ha denunciat en el text, a més, el paral·lelisme entre aquesta operació i la "persecució" dels implicats en les protestes del 20-S. "És la mateixa dinàmica des de fa anys: les clavegueres de l'Estat abocades a la persecució de l'independentisme, un projecte polític legítim i democràtic -lamenten en el manifest-. No oblidem ni oblidarem el 20-S, ni els detinguts del 23-S, ni la Tamara [en referència a Tamara Carrasco], ni els presos i preses polítics, ni exiliades i exiliats que porten més de 3 anys tancats a la presó o lluny de casa seva", han afirmat.

Entre els assistents a la plaça de la Catedral hi havia els diputats Carles Riera (CUP), Francesc de Dalmases i Saloua Laouaji (JxCat), Assumpció Laïlla i José Rodríguez (ERC), així com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha acudit a la concentració que tenia lloc a Igualada. Després de llegir el manifest, les entitats, que buscaven una concentració sense incidents i han anat recordant a través de megafonia la necessitat de mantenir el distanciament social, han donat per tancat l'acte.

Convocatòria dels CDR i l'ANC

Aquesta concentració ha anat seguida d'una altra, que ha congregat aproximadament un centenar de persones als voltants de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona, convocada per l'ANC i els CDR. En aquesta caserna hi havia alguns dels detinguts en la macrooperació iniciada aquest matí, entre els quals Oriol Soler i Xavier Vendrell. Al crit de "Fora les forces d'ocupació" o "Aquest edifici serà una biblioteca", els manifestants han cridat consignes contra els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil i han llançat objectes (com ous, ampolles i llaunes) i una bengala contra el cordó policial. També han arrossegat un contenidor fins a les tanques que havien col·locat els Mossos per blindar la caserna. La concentració s'ha anat desinflant fins que diversos furgons dels Mossos han dispersat els grups de persones que quedaven i han retingut diversos manifestants.

stats