Política 16/08/2013

Polèmica a Cardedeu després que l'Ajuntament esborri el mural independentista de l'entrada del poble

L'alcaldessa Calamanda Vila (CiU) ha donat uns dies de "descans" a Roman Dalmau (PP), el regidor responsable de les obres

Acn
3 min
Una imatge d'arxiu del mural que ha estat esborrat definitivament / ACN

CardedeuL'Ajuntament de Cardedeu, governat per CiU i dos regidors del PP, ha fet esborrar el mural independentista de l'entrada del poble. L'alcaldessa Calamanda Vila (CiU) ha admès a l'ACN que va ser "del tot inoportú" tapar el mur el mateix dia que començava la festa major. La intenció de l'Ajuntament era "embellir" l'entrada del poble i instal·lar-hi les lletres de "Benvinguts a Cardedeu". Vila ha explicat que les obres havien de començar al setembre i ha assegurat desconèixer que els operaris havien d'esborrar el mural aquest dimecres. L'alcaldessa, que va ser xiulada durant el pregó de la festa major, ha explicat que el projecte queda "congelat" davant el rebombori que s'ha generat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcaldessa ha explicat que el projecte de l'entrada del poble és competència del regidor del Partit Popular Roman Dalmau, que s'encarrega de l'àrea de manteniment d'edificis. En aquest sentit, ha reconegut que desconeixia que les obres havien de començar dimecres i ha afegit que el projecte queda "congelat" davant el rebombori generat a Cardedeu.

"Va ser del tot inoportú iniciar les obres el mateix dia de la festa major", ha assegurat a l'ACN Vila, que també ha explicat que no ha parlat encara amb aquest regidor, però sí que li ha ordenat que s'agafi uns dies de descans. "Crec que les coses s'han de parlar en fred i no en plena festa major", ha subratllat. Els fets arriben pocs dies després que a Sitges el pacte de govern entre CiU i PP s'hagi ressentit després que l'Ajuntament hagi decidit canviar el nom de la plaça i el carrer d'Espanya de la localitat. A Sitges els tres regidors del PP han sigut suspesos de sou durant tres setmanes.

"Calamanda, dimissió"

Tot i desvincular-se de la decisió d'esborrar el mural, l'alcaldessa va rebre molts xiulets durant el pregó i ha denunciat que familiars de regidors de CiU han sigut insultats durant aquests dies. També han aparegut diverses pintades arreu del poble demanant-ne la dimissió. De fet, al lloc on hi havia el mural va aparèixer el mateix dimecres una gran pintada on es podia llegir "Calamanda, dimissió". Tot i que els operaris la van esborrar ràpidament, dijous al matí va aparèixer una nova pintada en què es relacionava amb el dibuix d'un cor l'alcaldessa Calamanda Vila (CiU) amb el segon tinent d'alcalde, Jaume Gelada (PP).

Els fets també han causat un gran rebombori a les xarxes socials. La regidora de la CUP a l'Ajuntament de Cardedeu, Marta Cordomí, va piular la frase "atemptat d'expressió de l'Ajuntament CiU-PP a la llibertat d'expressió". Altres qualificaven els fets de "desagradable sorpresa". Alguns van titllar de "botiflera" l'alcaldessa Calamanda Vila.

Calamanda Vila ha explicat que la intenció inicial era "embellir" l'entrada del poble amb una zona enjardinada, un mural fet per artistes locals i les lletres de "Benvingut a Cardedeu". "Com passa en molts pobles", ha indicat. En aquest sentit, ha lamentat tot el rebombori que s'ha generat i ha avisat que "hem de treballar per la sobirania des de les formes i amb respecte per a totes les sensibilitats".

El mural independentista va ser pintat fa uns 15 anys pels Maulets. S'hi veia una gran estelada de fons groc i la silueta dels Països Catalans. També es podia llegir amb lletres grans la paraula "independència". El dibuix ha rebut durant aquests anys diversos atacs per part de grups espanyolistes, però sempre ha estat repintat per grups del poble relacionats amb l'independentisme. Al costat d'aquest mural hi havia una altra pintada contra el golf de Vilalba.

Moció de censura

Arran d'aquests fets, l'únic regidor de Gent per Cardedeu, Jordi Abad, ha assegurat a l'ACN que ara sí que estudiaria una possible moció de censura contra l'equip de govern. Abad va sortir del govern aquest juliol per discrepàncies amb Vila i va deixar la coalició de CiU i PP en minoria. Abad ha afegit que és el PSC qui hauria d'impulsar la moció.

stats