Política 17/12/2020

Independentistes i comuns, sense acord per l'amnistia

JxCat, ERC i la CUP negocien sense èxit amb els d'Albiach sobre la resolució

Núria Orriols / Mireia Esteve / Quim Bertomeu
2 min
Els presos polítics, durant el judici al Procés

BarcelonaSense acord. Aquest és el resultat de la negociació que han portat a terme en les últimes hores els independentistes i els comuns sobre la proposta de resolució a favor de l'amnistia dels presos polítics, que es votarà demà divendres al Parlament. JxCat, ERC i la CUP han pactat un text que assumeix el compromís de portar al Congrés de Diputats una proposició de llei per l'amnistia de tots els encausats del Procés i un esborrany de la proposta que volen que es debati a la cambra espanyola. Els independentistes ja van escenificar dilluns el seu pacte per tirar-ho endavant i aquesta setmana buscaven una nova foto unitària amb els comuns. Tanmateix, els de Jéssica Albiach han posat condicions al seu suport: van presentar una esmena per afegir les vies de l'indult i la reforma de sedició a la proposta d'amnistia.

Segons diverses fonts consultades, els partits sobiranistes han estat negociant en les últimes hores la possibilitat de transaccionar l'esmena dels comuns, però aquest dijous al vespre no hi ha acord sobre un text consensuat. La resolució dels independentistes reclama "l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una llei d'amnistia" que suposi "l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa" per "tots els actes d'intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya" des de l'1 de gener del 2013. Un redactat que els comuns volen matisar, deixant clar, en la seva esmena, que l'objectiu de la resolució és la llibertat dels presos polítics sigui pel camí que sigui.

És per això que els d'Albiach proposen que la cambra expressi el seu "suport" a totes les entitats i persones que han sol·licitat l'indult dels presos polítics, a més de demanar també l'aval de la cambra catalana per reformar el delicte de sedició del Codi Penal. Una modificació que suposaria "la sortida de la presó" dels líders independentistes, així com també el retorn dels exiliats, segons exposen en el text. Els comuns dilueixen la via de l'amnistia parlant de donar suport a qualsevol iniciativa legislativa, també l'amnistia, que serveixi per "desjudicialitzar" el conflicte. També incorporen un punt a la resolució en al·lusió a la taula de diàleg, com a espai per intentar resoldre la situació entre la Generalitat i el govern espanyol.

Segons fonts de Junts, els diputats del partit de Carles Puigdemont no votaran a favor de l'esmena dels comuns. Entre els d'Albiach i Esquerra ara per ara tampoc hi ha acord. Davant d'això, el partit lila ha de decidir quin és el posicionament dels seus diputats en la resolució, cosa que acabarà de concretar demà al matí abans de la sessió plenària, l'última de la legislatura. Està sobre la taula l'abstenció o votar a favor, parcialment, d'alguns punts del text.

La foto tornarà a ser unitària, però només de l'independentisme.

stats