Política 24/05/2018

Els indicis de la UDEF: factures de deu nits d'hotel en activitats d'un dia, pagaments dos anys per avançat...

Una font anònima va alertar fa més d'un any de les irregularitats a la Diputació de Barcelona

Aleix Moldes
2 min
El jutge instructor Joaquín Aguirre tornant a l'escorcoll de la seu de la Diputació de Barcelona al carrer Londres

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona va rebre un avís anònim –en forma de "mecanoscrit molt voluminós"– fa més d'un any. L'anònim alertava d'irregularitats a la Diputació de Barcelona en l'atribució de subvencions a entitats dedicades a la cooperació al desenvolupament. Des d'aleshores la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional coordina una investigació de la qual es desprenen "indicis de delicte continuat de malversació de fons públics, prevaricació administrativa i tràfic d'influències". I quins són aquests indicis? Entre d'altres, la policia ha detectat pagaments de subvencions dos anys abans de l'aprovació del projecte; la presentació de factures abans del lliurament de la feina; bitllets d'avió en horaris que no permetien a les persones ser al lloc de l'activitat; factures de deu dies d'hotels a l'estranger en activitats d'un sol dia; factures en agències de viatges...

Els tècnics de la Diputació van detectar moltes d'aquestes irregularitats i, de fet, van afegir anotacions manuscrites detallant els errors observats. En la interlocutòria judicial es remarca que els tècnics no van aprovar l'execució de moltes de les subvencions, que ni tan sols complien els requisits per ser abonades. La UDEF assegura que hi ha indicis de pressions de Jordi Castells, exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació, i un dels detinguts aquest dijous. El resultat, segons el jutge, és que els informes de comprovació formal no estan signats o no s'identifica el tècnic que els ha elaborat.

En alguns casos la memòria que justifica els projectes no parla de cap altre mètode de finançament que els recursos que arriben de la Diputació, tot i que, per llei, la institució només pot assumir un 70% del cost total. Altres irregularitats investigades són els informes tècnics elaborats, "en la seva majoria copiant i enganxant gràfics, taules i paràgrafs sencers que es poden trobar a internet", i les factures que emeten entitats que no coincideixen amb cap dels socis que han rebut la subvenció.

Per tot plegat, el jutge ha autoritzat els escorcolls i les detencions d'aquest dijous, que es basen principalment en 27 projectes. La quantitat de diners sota sospita arriba a dos milions d'euros.

stats