Política 04/10/2020

Campo refreda la decisió sobre l'indult als presos i la situa a sis mesos vista

El vicepresident Pere Aragonès, ara en funcions de president, ajorna la taula de diàleg

Ara
2 min
D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau

BarcelonaQuin paper podran tenir els presos polítics en la campanya i en el futur de la Generalitat després de les eleccions del 14 de febrer? La data dels comicis permet pensar que la seva participació en els actes de campanya pot ser una realitat, ja que, independentment de si tenen el segon o el tercer grau penitenciari, tots ells podran gaudir de permisos. A més, la tramitació de l'indult per part del govern espanyol -que deixaria sense efecte la condemna per sedició- obria la porta a més possibilitats, però el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha refredat aquesta possibilitat. Campo veu "just" el calendari perquè la decisió del govern espanyol arribi abans del 14 de febrer.

En una entrevista a La Vanguardia, Campo ha explicat que dilluns passat van enviar al Tribunal Suprem l'expedient sobre els indults. Ara caldrà que s'hi pronunciïn la Fiscalia i Institucions Penitenciàries. Un cop estigui complet l'informe, es retornarà al ministeri de Justícia, que "farà una proposta denegatòria o positiva" al consell de ministres, que serà qui "tindrà l'última paraula". Segons Campo, tot plegat pot endarrerir la presa de decisió entre sis i vuit mesos.

El calendari sobre l'indult dels presos no és l'únic que s'ha refredat en les últimes hores. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ara president de la Generalitat en funcions, ha frenat també el ritme que ha de tenir la taula de diàleg amb el govern espanyol, tenint en compte precisament aquesta situació d'interinatge provocada per la inhabilitació de Quim Torra. "La mesa s'haurà de reactivar després de l'interinatge", ha assegurat Aragonès en una entrevista aquest diumenge a El Periódico. "Han inhabilitat el president i això ho altera tot. Caldrà buscar fórmules per preservar aquest instrument i reactivar-lo quan es donin les condicions oportunes", ha insistit.

Govern en funcions

En canvi, Aragonès ha puntualitzat que la inhabilitació de Torra no pot afectar el funcionament normal de l'executiu. "No hi ha president, però sí Govern, que ha de seguir la seva funció, més que mai, en plena pandèmia", ha afegit Aragonès, que ha explicat que l'acord de legislatura entre ERC i JxCat preveu la manera de gestionar el període fins a les eleccions.

Tot i així, el vicepresident i ara president en funcions ha admès que la situació d'interinatge impedeix aprovar els pressupostos de la Generalitat, però ha defensat que es podrà legislar a través de decrets llei per atraure recursos a Catalunya: "No ho farem sols, ho farà el país. Hi participarà el Govern i presentarem alguns projectes que, fins i tot, puguin ser en aliança amb altres territoris europeus".

stats