Política 31/10/2014

Les instruccions del Govern als voluntaris del 9-N

Els demanen que no portin cap peça de vestir que s'identifiqui amb cap posicionament i que portin el mòbil amb la bateria carregada

S. González / L. Vicens
2 min

BarcelonaEls 40.930 voluntaris inscrits per fer possible el procés participatiu del 9-N ja han rebut –o rebran en les pròximes hores– quina és la tasca que han de fer. El Govern ha procurat que tots ells coneguin a la perfecció quina és la seva funció abans que el Tribunal Constitucional suspengui la votació previsiblement el dimarts. L'objectiu: obviar el veto i que l'engranatge del 9-N funcioni mogut pels voluntaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els voluntaris estan rebent les instruccions majoritàriament per correu electrònic, un missatge en el qual en cap cas es distingeix si són funcionaris o no. Se'ls especifica si han de fer de coordinadors del local, coordinadors del procés o gestor de la mesa o bé vocals o president de mesa, entre altres tasques.

El Govern recomana als voluntaris que acudeixin al punt de votació amb el mòbil amb la bateria carregada al 100%, a més de portar el carregador. Per mantenir "el clima d'imparcialitat necessari", demanen als components del dispositiu del procés que no duguin "cap peça de vestir, complement o emblema relacionat amb algun dels posicionaments que són objecte de la jornada de participació".

A més, aclareix que el fet de ser voluntaris "no merita compensacions econòmiques de cap mena ni dóna dret a cap permís laboral".

Al correu que el Govern ha enviat als voluntaris del 9-N, s'hi adjunta el link d'un vídeo explicatiu per als membres de les meses. S'hi detallen les funcions concretes que tindran. Hi haurà la figura del coordinador del local, de coordinador del procés i un gestor de mesa per cada tres meses. Cadascuna de les 6.695 meses que hi haurà a tot el territori estarà formada per un president i dos vocals, que es presentaran al punt de votació a les 8 del matí.

Abans de les 9 del matí, l'hora en que s'obriran els locals, el president i els dos vocals de les meses hauran de signar l'acta de participació de la constitució de la mesa.

El vídeo també detalla els requisits i la documentació que han de presentar les persones que vulguin votar, i explica com serà el procés de votació, que consta de tres fases. En primer lloc, un dels vocals comprovarà i registrarà informàticament el participant. Després, l'altre vocal de la mesa anotarà en una llista i per ordre d'arribada, el DNI i el nom i cognoms dels participants. Per acabar, s'introduirà el sobre amb la papereta a l'urna.

A les 13 h i a les 18 h, el president de la mesa dirà la participació registrada fin aleshores al gestor de mesa. El vídeo explica que tot i que l'horari de tancament és a les 20 h, si queda alguna persona al local o fent cua, se'l deixarà votar. Després votaran les voluntaris del local indicant el seu càrrec a la llista. Al final, els tres membres de la mesa firmaran la llista. Els encarregats de fer el recompte de vots al final de la jornada seran els mateixos membres de les meses.

stats