Política 12/02/2015

Un grup d'intel·lectuals busca reforçar Catalunya com a "referent cultural" espanyol

Francesc de Carreras, Javier Cercas, Manuel Cruz i Arcadi Espada, entre altres, creen CLAC, un espai de trobada i debat per enfortir llaços

Ara
2 min
Francesc de Carreras, en una imatge d'arxiu en un acte de Ciutadans (C's) / ACN

BarcelonaUn grup d'intel·lectuals ha creat el Centre Lliure d'Art i Cultura (CLAC) com a espai de trobada per potenciar el paper de "referent cultural" de Catalunya dins d'Espanya, així com per reflectir la "realitat lingüística" de la societat catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'equip fundador de CLAC, que avui s'ha presentat en societat amb un manifest, està integrat pel catedràtic de dret constitucional de la UAB, Francesc de Carreras; el doctor en ciències econòmiques i professor d'economia ètica Félix Ovejero; l'escriptor Ignacio Vidal-Folch, el catedràtic de filosofia contemporània de la UB Manuel Cruz, i l'editora i exdirectora de l'Institut de la Dona d'Espanya Miriam Tey.

Entre els signants en suport al manifest fundacional de CLAC destaquen, entre d'altres, Juan Marsé, Juan Goytisolo, Javier Cercas, Félix de Azúa, Victòria Camps, Núria Amat, Laura Freixes, Arcadi Espada o Ramón de España.

Segons el manifest presentat avui, el principal objectiu de CLAC és crear un centre capaç de "promoure i reforçar" el caràcter cosmopolita que ha tingut "sempre" Barcelona, en "estimular" el seu paper de referent cultural de Catalunya dins d'Espanya, a través d'activitats culturals i educatives amb una vocació "global i amb independència de les llengües i tradicions".

Així, CLAC pretén facilitar els intercanvis culturals i configurar un espai que reflecteixi la "realitat lingüística" de la societat catalana en què tinguin cabuda idees i debats basats en el "respecte a les diferències, la llibertat i la pluralitat".

En aquest sentit, CLAC vol fomentar els valors que afavoreixin la "integració política i social" dels catalans en els moviments nacionals i internacionals de caràcter social, científic o cultural.

Durant la presentació de CLAC, Francesc de Carreras, que no ha pogut assistir a l'acte per motius de salut, encara que ha dirigit unes paraules als assistents a través d'un vídeo, ha destacat que es tracta d'un "espai lliure" en què exposar totes les opinions en una ciutat, Barcelona, que durant el segle XX s'ha caracteritzat per ser una urbs "oberta a les idees, les persones, la crítica, el diàleg i el debat de temes que interessen".

stats