Política 05/01/2020

La CUP ratifica el 'no' a Sánchez i demana que no es fiqui el partit "al mateix sac" que Vox

Vehí justifica el vot en contra perquè Sánchez rebutja el dret d'autodeterminació

Laia Forès / Germán Aranda
2 min
La diputada de la CUP, Mireia Vehí, durant la seva intervenció al Congrés.

MadridLa CUP, aquest diumenge ho ha ratificat, votarà en contra de la investidura de Pedro Sánchez. Durant el debat d'investidura, la portaveu del partit al Congrés, Mireia Vehí, ha explicat que el seu no al candidat socialista respon al fet que el PSOE rebutja el dret d'autodeterminació. "No és una quimera dels independentistes. És un dret dels pobles", ha subratllat Vehí, que ha reivindicat a la cambra baixa "amnistia, autodeterminació i drets" per a Catalunya. La portaveu ha demanat que tot i la seva negativa a donar suport a Pedro Sánchez, tal com farà la triple dreta, no es posi la CUP "al mateix sac" que Vox i el PP. "Ja he explicat els motius del nostre no", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i el no a a la investidura, la diputada de la CUP ha valorat "positivament" que tant Sánchez com el líder del Podem, Pablo Iglesias, parlessin aquest dissbate, durant la primera jornada del debat d'investidura, de "fer política" i de "deixar enrere" la judicialització del Procés. En tot cas, Vehí ha considerat "inviable" l'acord de govern entre els socialistes i el partit lila perquè se sotmet a l'equilibri pressupostari de Brussel·les.

La CUP també considera que l'acord per a la investidura entre el PSOE i ERC té "poc recorregut" i en desconfien perquè el diàleg entre governs que inclou no és viable "sense qüestionar el règim del 78". Tot i això, Mireia Vehí ha puntualitzat que la CUP és al costat del "diàleg i les urnes" i que, més enllà dels "mals auguris", volen que "l'encertin".

La diputada independentista també ha fet seva la crítica d'EH Bildu qualificant d'"autoritari" el discurs del rei després del referèndum de l'1 d'Octubre, i ha preguntat a Sánchez si retirarà les condecoracions "als comandaments que van apallissar el nostre poble". Vehí ha assegurat que Espanya viu en "l'excepcionalitat" per la situació dels migrants, el preu de l'habitatge i la precarietat, però "sobretot per la naturalesa de l'aparell policial i judicial de l'Estat".

stats