Política 16/09/2019

Felip VI obre l'última ronda de contactes amb els partits per a la investidura

Les negociacions entre Unides Podem i el PSOE continuen bloquejades

Laia Forès
2 min
El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, durant la seva trobada amb Felip VI en l’anterior ronda de consultes.

MadridComença una setmana clau per a la investidura. El rei Felip VI ha obert aquest dilluns una nova ronda de contactes amb els partits polítics, que s'allargarà fins dimarts, per saber si el líder del PSOE, Pedro Sánchez, compta amb prou suports per ser investit com a president del govern espanyol. La ronda començava amb poques possibilitats que el rei nomeni Sánchez candidat perquè les negociacions entre el PSOE i Unides Podem estan completament bloquejades, però l'oferta d'última hora de Ciutadans a Sánchez obre noves possibilitats i deixa oberta la investidura. Si finalment no es convoqués un ple d'investidura, el 23 de setembre es dissoldran les Corts i es convocaran eleccions per al 10 de novembre.

Fins ara, la mostra més evident del bloqueig és que el president de l'executiu espanyol en funcions –l'únic que podria desencallar les negociacions– manté avui una intensa agenda institucional. Sánchez s'ha traslladat aquest matí a Níjar, a Almeria, i als municipis de Cabdet i Almansa, a Albacete, molt afectats per les intenses pluges de les últimes hores. A la tarda rep al Palau de la Moncloa la selecció espanyola masculina de bàsquet, que aquest diumenge es va proclamar campiona del món.

En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha assegurat en una entrevista a la Cadena SER que no ha sigut possible reconstruir durant l'estiu la confiança entre els dos equips negociadors i s’ha mostrat convençuda que el PSOE milloraria els seus resultats en cas de repetició electoral. Celaá ha fet referència a les enquestes que recullen, segons ha dit, “un suport molt important de la ciutadania” a un partit que “ofereix estabilitat i seguretat” i que té “un projecte per als pròxims quatre anys”. També ha lamentat que el seu executiu s’ha trobat amb posicions “molt inflexibles” per part de Rivera, Casado i també Unides Podem, que “no vol acceptar una altra cosa que no sigui un govern de coalició”. El propi Sánchez ha reclamat un "acte de responsabilitat" que eviti la repetició electoral, per bé que no té previst fer cap moviment per iniciativa pròpia per convèncer la resta de formacions polítiques.

Justament des d'Unides Podem la diputada Yolanda Díaz ha exigit en una entrevista a RNE que Sánchez s'assegui a discutir amb Iglesias la manera d'arribar a un acord de govern i evitar una repetició electoral. "La proposta és discutible, però Sánchez s'ha d'asseure amb Iglesias i potser no és aquesta proposta i n'és una altra, però tancar la porta al diàleg és dir que no a l'entesa", ha remarcat Díaz, que no ha concretat en quin sentit Podem podria canviar la proposta.

Felip VI rep aquest dilluns una desena de líders de partits, entre ells formacions de la confluència del grup parlamentari de l'esquerra unitària d'Unides Podem, com Equo, En Común-Unidas Podemos i Esquerra Unida. El diputat de Compromís, Joan Baldoví, i el representant del Partit Regionalista de Cantàbria, José María Mazón, han descartat que el monarca hagi de fer un paper "d'intermediari" entre partits per desencallar la investidura, tal com va suggerir la setmana passada Iglesias. Dimarts ho farà amb JxCat, Unides Podem, el PP, Ciutadans i el PSOE. ERC ha rebutjat participar en la ronda de contactes.

stats