CANVI DE CICLE
Política 09/02/2014

IU es divideix davant la possibilitat d'una consulta no pactada amb l'Estat

La conferència sobre model d'estat aprova una resolució que censura el referèndum unilateral, tot i el vot en contra o l'abstenció d'un 52,7% dels delegats

Efe
1 min
Nuet, durant la seva intervenció en la conferència d'IU sobre model d'estat / ACN

MadridIU no ha pogut tirar endavant una resolució sobre el seu model d'estat amb un ampli suport perquè un 52,7 % dels delegats a la conferència hi han votat en contra o s'han abstingut. El motiu seria que aquests no estarien d'acord en condicionar la consulta a Catalunya a què aquesta se celebrés exclusivament en el marc legal espanyol i, per tant, amb acord entre els governs català i estatal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts d'IU han confirmat a Efe que la resolució que es va votar dissabte després de concloure la conferència monogràfica sobre el model d'estat federal que proposa la formació va sortir endavant amb 85 vots a favor, però 60 es van pronunciar en contra i uns altres 35 delegats es van abstenir. I ho van fer, segons aquestes fonts, perquè no compartien el punt de la resolució que expressament assenyala que qualsevol consulta haurà de realitzar-se en el marc legal i creuen que el referèndum sobiranista a Catalunya hauria de realitzar-se tant si té la benedicció del govern espanyol com si no.

Entre els que s'han desmarcat de la proposta de la direcció, que no s'esperava aquesta sorpresa, estan representants d'Esquerra Oberta, que lidera Gaspar Llamazares, i de la CUT (partits integrats a IU) i destacats dirigents com l'excoordinadora de València Glòria Marcos.

Durant aquesta conferència, a la que estaven acreditats 350 delegats, encara que finalment només van votar 180, es va defensar un model d'Estat federal "solidari i plurinacional", que contempla també el dret a la secessió. Un Estat de "majories socials" i al marge de la "confrontació" d'identitats nacionals, que respecta el dret dels pobles a decidir el seu futur, encara que IU no és partidària de la independència de cap dels territoris, com va quedar clar en la conferència.

stats