Eleccions generals
Política 16/06/2023

Jaume Asens abandona la política institucional i Aina Vidal serà la cap de llista dels comuns per Barcelona el 23-J

El fins ara president d'Unides Podem al Congrés ha pres la decisió perquè considera que s'ha de "renovar els càrrecs públics"

3 min
Jaume Asens durant una intervenció al Congrés

MadridJaume Asens abandona la política institucional i no concorrerà a les pròximes eleccions generals. Aina Vidal serà la cap de llista d'En Comú Podem el 23-J, la coalició que es presentarà sota el paraigua de Sumar. "La renovació dels càrrecs públics és un exercici sa i necessari en democràcia, no és bo perpetuar-se", ha afirmat Asens en una carta feta pública a Twitter. Després de dies de debat, els comuns finalment han ratificat la llista que ha confeccionat la direcció aquesta tarda en consell nacional. El tàndem Asens-Vidal va liderar la llista per Barcelona en els dos comicis del 2019 i han estat els dos noms que hi ha hagut sobre la taula al llarg dels últims dies com a possibles candidats a liderar la candidatura per Barcelona –van sondejar un altre cop Rosa Lluch–, sobretot després que Ada Colau s'autodescartés per liderar la candidatura i que Ernest Urtasun també optés per assumir el càrrec de portaveu de Sumar en campanya, però després tornar a l'Eurocambra, on és eurodiputat.

El 2019 els comuns van elegir Jaume Asens, de les veus més sobiranistes dels comuns, just quan Catalunya es trobava en un dels moments crucials del Procés: just uns mesos abans que el Tribunal Suprem dictés la sentència de l'1-O. En Comú Podem havia reivindicat la derogació del delicte de sedició com la solució més viable, després dels indults, per desjudicialitzar el conflicte català. I Asens n'havia estat el promotor. S'erigien, d'aquesta manera, en la formació que podia portar els presos al carrer. Ara el fins ara president d'Unides Podem al Congrés opta per abandonar la política institucional després d'haver-se postulat per tornar a liderar la llista dels comuns per a aquest 23-J. Ara bé, algunes veus de l’espai hi havien mostrat reticències. Asens ha acabat prenent una decisió, que comptava amb el suport suficient, per no tensionar l'organització al considerar que no era el seu moment, apunten fonts consultades. El dirigent dels comuns -que no ha participat al consell nacional d'aquesta tarda- ha agraït "l'acompanyament" dels companys del partit al llarg d'aquests últims anys, especialment el de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i també el de l'exvicepresident espanyol i exlíder de Podem, Pablo Iglesias. En el consell nacional hi ha hagut diverses intervencions que han volgut posar en valor la feina feta per Asens i també han lamentat que no continués a les llistes fent tàndem amb Vidal.

"Ningú és imprescindible. Hi ha moments en què cal saber fer un pas al costat per deixar que altres lideratges, que poden connectar millor amb els nous temps, prenguin el relleu i anteposar, així, els interessos col·lectius als individuals", ha afirmat Asens en la carta, on recorda que la seva etapa en política institucional va començar a l'Ajuntament de Barcelona i ha acabat al Congrés de Diputats. "Ara em toca seguir treballant des de la base. La política no s'acaba en les institucions", subratlla. El dirigent dels comuns defensa que sigui Vidal la nova cap de llista: "Ara tenim l'oportunitat de tenir per primer cop una dona presidenta d'Espanya. En Comú Podem també es mereix que sigui liderat per una dona valenta com l'Aina Vidal".

Aina Vidal prové de la ja extingida ICV i també de CCOO. Fa vuit anys que és diputada al Congrés. Es va presentar per primera vegada amb la llista d'En Comú Podem de l'any 2015 que va encapçalar Xavier Domènech, una candidatura que va guanyar les eleccions per primera vegada a Catalunya. El 2019 va repetir a la candidatura, però ja de número dos, per darrere de Jaume Asens. Vidal va ser portaveu de la comissió del Pacte de Toledo. Va haver d'abandonar durant uns mesos el Congrés per centrar-se en el càncer que li van diagnosticar.

Gerardo Pisarello i Gala Pin, números dos i tres

Vidal farà tàndem amb l'actual diputat i membre de la mesa del Congrés Gerardo Pisarello, segons fonts consultades, i de número tres hi anirà l'exregidora de Barcelona en Comú Gala Pin. El número cinc serà el fins ara regidor del consistori barceloní Eloi Badia, mentre que una de les tres coordinadores de Catalunya en Comú i exmembre d'ICV, Candela López, anirà de número sis. El número quatre de la candidatura és per Podem i l'ocuparà la secretària d'organització, Lilith Verstrynge, tal com ja va anunciar la setmana passada la formació lila. Hi ha diverses veus que han recelat de la decisió de situar Verstrynge a la llista per Barcelona pel fet que no és de Catalunya i que és una decisió imposada per la direcció estatal de Podem. Ja van anunciar que no repetirien els actuals diputats Joan Mena i Mar García Puig. Tanquen la llista Joan Subirats, Jaume Asens i Ada Colau. A Girona, serà l'actual assessora dels Verds al Parlament Europeu, Júlia Boada, qui encapçalarà la candidatura; a Tarragona, l'exalcalde d'Altafulla d'Esquerra Unida, Fèlix Alonso i a Lleida l'exregidora de la Paeria Elena Ferre. Al Senat, els comuns hi han situat l'encara alcaldessa de Montcada, Laura Campos, a la llista per Barcelona, qui va perdre les eleccions el 28-M i no repetirà al govern d'aquest municipi.

stats