Política 11/01/2019

El PSC reclama a Valls que prescindeixi del suport de Cs després del pacte amb Vox

Li demana que actuï "en conseqüència" o serà "corresponsable" de l'aval a l'extrema dreta

Marc Toro
3 min
L'eurodiputat del PSC, Javi López, aquest divendres en roda de premsa

BarcelonaL'eurodiputat del PSC, Javi López, ha reclamat aquest divendres a Manuel Valls, candidat a l'alcaldia de Barcelona, que prescindeixi del suport de Cs si no vol ser "corresponsable" de l'acord de la formació taronja i el PP amb Vox a Andalusia. Recordant que l'ex primer ministre francès es va oposar a un pacte programàtic amb l'extrema dreta, López l'ha instat a ser "coherent" i "actuar en conseqüència": "Hauria de ser decidir sobre la seva candidatura i prescindir del suport de Cs", ha dit en roda de premsa a la seu del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el candidat socialista a Barcelona, Jaume Collboni, ja havien demanat a Valls fa uns dies el compromís de desvincular-se de Cs en cas que els d'Albert Rivera acabessin pactant amb Vox a la Junta, i López hi ha tornat un cop s'ha confirmat la "greu irresponsabilitat" de Cs. "Els que volien ser els Macrons espanyols han acabat pactant amb els socis de Marine Le Pen per construir governs amb temps rècord", ha lamentat. També ha insisitit que Valls passarà de ser "presoner" a "corresponsable" de l'aliança de la "triple dreta" si porta la bandera de Cs a les eleccions municipals.

Després que Valls es desentengués en un comunicat del pacte a la Junta, el PSC li ha demanat desvincular-se de Cs "amb fets i no només en paraules". En un comunicat, la federació socialista a Barcelona ha interpretat el text del polític francès com "l’enèsim intent d’esquivar la responsabilitat que li pertoca com a candidat d’un partit, Ciutadans, que ha arribat a un acord amb una formació masclista, homòfoba i racista com VOX". El PSC ha cridat de nou al candidat a l'alcaldia a "desmarcar-se del pacte de la vergonya que ha signat el partit a qui representa declinant presentar-se a Barcelona com a candidat de Ciutadans". "Amb fets i no només amb paraules i declaracions es demostra la voluntat real de lluitar contra la ultradreta", afegeix el comunicat, on es reitera el compromís de "fer un cordó sanitari i lluitar per evitar que la ultradreta arribi a l’Ajuntament de Barcelona".

Voluntat de tornar a ser el candidat del PSC

López, que ha confirmat la seva intenció de continuar com a candidat del PSC a les eleccions europees del maig, ha donat per fet que, "malauradament", Vox entrarà al Parlament Europeu després d'haver-ho fet a la cambra andalusa. "Les forces que han lluitat per atiar l'odi al diferent [...] i que han apostat per sortides autoritàries i antidemocràtiques probablement agafaran força", ha argumentat. Amb tot, ha destacat la importància dels comicis europeus i ha assegurat que seran "batalla absolutament existencial per al futur" i "l'ànima d'Europa".

Al seu parer, "Espanya és el país que més ha trigat en tenir extrema dreta però també el que menys ha trigat en normalitzar la seva presència". En tot cas, però, ha destacat que l'arribada de l'extrema dreta a les institucions "reconnecta" l'estat espanyol amb el "debat europeu" i recorda quin serà el "combat polític en les pròximes eleccions".

EL PSC, el partit amb més "interlocució" europea

López ha aprofitat l'ocasió per fer balanç dels últims cinc anys al Parlament Europeu i ha celebrat que hagi arribat el "creixement" després de "l'etapa més fosca de retallades". Ha admès, però, que encara no estem en un "punt de retorn", que encara hi ha "cicatrius" de la crisi econòmica i que la baixada de l'atur ha arribat acompanyada sovint d'un augment de la "precarietat". Amb tot, ha destacat la feina que s'està fent a Brussel·les per una directiva de condicions de treball, un paquet de conciliació i la creació d'una autoritat laboral europea.

Després de posar en valor la tasca dels socialistes europeus per garantir una Europa "més social" i igualitària, així com per l'"exigència" davant la crisi dels refugiats, el Brexit o l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, López també ha volgut destacar que el PSC és la força política catalana amb "més nivell d'interlocució" a les institucions europees. Posant exemples de les reunions que els últims mesos han mantingut Iceta i altres dirigents del partit amb responsables de la Comissió Europea, ha assegurat que moltes de les posicions de la Unió Europea en relació al Procés "tenen molt a veure amb el que han defensat els socialistes catalans".

stats