La JEC obliga les juntes de zona a resoldre totes les al·legacions abans del 14 de febrer

El Govern calcula que hi haurà 96.000 persones confinades en la jornada electoral

ARA
4 min
Les meses, a punt

L'escenari epidemiològic del 14 de febrer serà millor del que preveia el Govern. Salut ha informat aquest divendres que calcula que diumenge hi hagi unes 96.000 en quarantena, entre positius de covid i contactes, en comptes de les 130.000 persones confinades previstes inicialment (el Síndic de Greuges parlava d'un màxim de 200.000). Tot i això, el secretari de Salut, Marc Ramentol, ha fet una crida a la precaució perquè el sistema sanitari es manté en alerta per l'efecte que pugui tenir la variant britànica. Tot i la millora de la situació, Ramentol s'ha mostrat crític amb el fet que les persones positives vagin físicament a votar. "Com a sanitari recomano no trencar quarantenes", ha dit, tot i admetre que caldria "pensar-hi una mica més" perquè això implicaria vulnerar el dret de vot. "Tinc 38 anys i no he vist mai unes eleccions en què es digui a 90.000 persones que no poden votar", ha afirmat. La xifra de contagiats i confinats és més bona de la prevista, però l'ocupació dels llits d'UCI continua sent alarmant, perquè es pronostica que n'hi hagi 650 aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'optimisme del Govern contrasta amb la situació que s'està vivint a les juntes electorals de zona. Aquest divendres el president de la Junta Electoral de Barcelona, Santiago García, ha apuntat que arran del gran volum d'al·legacions, entre 2.000 i 3.000 no tindran resposta abans del dia de les eleccions i, per tant, s'hi hauran de presentar per silenci administratiu. Això vol dir que una quarta part de les excuses que han rebut, fins al moment unes 10.500, no obtindran cap tipus de resolució i hauran de ser en una mesa el 14 de febrer.

En qüestió d'hores, les declaracions de Santiago García han tingut la resposta de la Junta Electoral Central (JEC). En una resolució, recorda a les juntes de zona que abans del 14 de febrer han de donar resposta motivada a totes les sol·licituds presentades per les persones designades com a membres de les meses electorals. Per fer-ho possible, la JEC "recorda" que els secretaris dels ajuntaments inclosos al partit judicial són delegats de la junta electoral de zona i, per tant, poden, juntament amb el personal de l'entitat local que en depèn, prestar "l'auxili que calgui". Segons la JEC, les juntes de zona "hauran d'adoptar totes les mesures que considerin necessàries per contestar les excuses abans del dia de votació". I, de fet, recorda a les juntes de zona que estan obligades a fer-ho per llei. Si no s'acaba rebent cap resposta, legalment es pot interpretar que el silenci administratiu és negatiu i, per tant, la persona afectada estarà obligada a presentar-se a la mesa electoral.

Sense problemes en el "99,9%" de les meses

A part de la complicació que representa que persones positives de covid-19 vagin a votar, la difícil constitució de les meses també és un dels problemes que plana sobre el 14 de febrer. Malgrat que les dades d'al·legacions augmenten dia a dia i aquest dijous ja n'hi havia més de 30.000, el conseller d'Afers Exteriors, Bernat Solé, ha assegurat que el 99,9% de les meses tenen els tres membres suficients i que en el 66% les nou persones designades no hi han presentat objeccions o no els hi han acceptat. Amb aquests pronòstics a la mà, el conseller ha apuntat que la situació actual és equiparable a unes eleccions habituals pel que fa al tema de les meses. I, a més, ha destacat que si hi hagués alguna complicació la Junta Electoral Central (JEC) ha permès mobilitzar suplents a altres meses que tinguin places vacants.

Unes xifres que el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, també ha secundat aquest matí en una entrevista a Planta baixa de TV3. Tot i admetre que "hi poden haver imprevistos", ha destacat que gairebé totes les meses electorals ja tenien el mínim de tres membres. En part, el Govern també es mostra confiat perquè tenen un coixí de 40.000 suplents per ocupar les places que quedin vacants. D'aquesta manera, Peña-López ha tornat a assegurar que no s'ajornaria la proclamació dels resultats i que es donaran a conèixer diumenge mateix. L'única cosa que pot passar, segons ha dit, és que els resultats finals se sàpiguen més tard, perquè s'hi ha de sumar el vot per correu i el recompte s'ha de fer amb guants com a mesura anticovid. Sí que ha advertit que si alguna mesa electoral no es pot constituir abans de les 10  del matí quedaria suspesa i els electors haurien de votar 48 hores després. Segons ell, si quedessin unes deu meses per constituir es consideraria un "error estadístic" i no suposaria cap problema. Afectaria, segons els seus càlculs, unes 10.000 persones, que haurien de votar dimarts i els seus vots se sumarien al còmput del vot exterior, que sempre es comptabilitza després de la jornada electoral.

Una cartera de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) repartint una notificació de president de mesa electoral per al 14 de febrer.

Un de cada quatre membres de les meses s'ha fet el test d'antígens

Mentre 2.000 persones no tenen assegurat saber abans de diumenge si la seva al·legació s'ha denegat o no, el 30% dels membres que han acceptat ser en una mesa s'han fet un test d'antígens. Dels primers resultats que es coneixen, només el 0,55% han donat positiu. El fet que el percentatge de positius sigui molt més baix que el de la població general, que és del 5,45%, s'explica perquè són gent que, a priori, no presentava símptomes, segons el departament de Salut. Tot i que el gruix de proves s'ha fet aquest divendres, Ramentol ha informat que demà els membres de les meses que no s'hagin pogut fer el test d'antígens podran anar directament al seu CAP a fer-se'l.

Cribatge massiu amb tests d'antígens als Pavellons Firals de Mollerussa per a les persones a qui els ha tocat ser en una mesa electoral el 14 de febrer.
El Síndic rep gairebé 2.000 queixes relacionades amb el 14 de febrer

Si les juntes electorals de zona estan establint rècords d'al·legacions, el Síndic de Greuges està rebent moltes de les objeccions que no han sigut acceptades. Segons l'últim còmput que ha fet públic, ja ha rebut gairebé 2.000 queixes relacionades amb el 14 de febrer. La majoria són per desacord amb el fet d'haver d'exercir el càrrec de membre de mesa electoral, sobretot de persones a qui els han desestimat les al·legacions. També ha rebut algunes queixes per la falta d'informació subministrada pel funcionari de Correus durant el tràmit del vot per correu. D'altra banda, Rafael Ribó ha explicat que la Junta Electoral Central li ha respost que "no és possible d'acord amb la normativa electoral vigent" oferir mecanismes de sufragi no presencials per a contagiats i contactes ni ampliar el termini del vot per correu, tal com demanava.

stats