La JEC ordena al Parlament retirar l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà

L'organisme electoral cita el precedent de Torra per justificar la seva decisió

3 min
Pau Juvillà durant el judici

MadridLa Junta Electoral Central (JEC) ordena al Parlament que retiri l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà, després de la inhabilitació dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al mes de desembre. En una resolució emesa aquest dijous considera que la condemna, encara que no sigui ferma, suposa una causa "d'inelegibilitat sobrevinguda" que l’obliga a deixar l'escó. El també secretari tercer de la mesa del Parlament i exregidor de la CUP a Lleida va ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació i a pagar una multa de 1.080 euros per un delicte de desobediència per negar-se a despenjar llaços grocs del seu despatx de la Paeria durant les eleccions municipals del 2019. PP, Cs i Vox havien apel·lat a la JEC perquè obligués el Parlament a executar la sentència del TSJC, tal com va passar en el cas de l'expresident Quim Torra.

La JEC cita l'article 6.2 de la Loreg, que estableix que són inelegibles els condemnats per una sentència d'inhabilitació, sigui ferma o no, que hagin comès un delicte contra l'administració pública –la llei inclou el de desobediència en aquest supòsit– i que, per tant, han de deixar el càrrec públic que ocupen. L'organisme electoral cita el precedent de Quim Torra per argumentar la seva posició. En el cas de l’expresident, però, la decisió de la JEC va ser recorreguda a la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem, que va confirmar el criteri de l'òrgan, i no va ser fins llavors quan la cambra li va retirar l’escó. Encara falta un pas, doncs, perquè s'arribi a la mateixa situació.

L'òrgan recorda que, encara que el reglament del Parlament no prevegi aquest escenari, preval el criteri de la JEC. També desestima les al·legacions que va presentar el Parlament fa unes setmanes en què defensava que Juvillà havia de mantenir l'escó perquè no hi havia cap causa "d'incompatibilitat" que l'obligués a deixar-lo i que, en cas que n'hi haguessin, era competència del Parlament dirimir-ho. El 18 de desembre, a més, el ple va aprovar un dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat en què es refermava en aquesta posició. Hi van votar a favor Junts, ERC, la CUP, el PSC i els comuns, mentre que Vox, Cs i el PP ho van fer en contra. La JEC, però, considera que no és aquesta la qüestió que està en debat, sinó que es tracta de la "capacitat jurídica per ser elegible".

Borràs: "Protegiré els drets de tots els diputats"

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha sortit al pas de la notícia a Twitter: "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors, i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització". Els membres independentistes de la mesa del Parlament han convocat demà a les 13 h una roda de premsa en relació amb la resolució de la JEC.

També el president del Govern, Pere Aragonès, ha demanat fermesa "davant la repressió": "La decisió de la Junta Electoral només persegueix la llibertat i els drets polítics més elementals". D’altra banda, la CUP ha emès un comunicat en què remarca que és el Parlament qui és "competent" en aquesta qüestió, i insten a defensar-ne la "sobirania" davant la "ingerència" de la JEC. 

stats