Eleccions al Parlament
Política 04/02/2021

La JEC rebutja el recurs d'Oriol Mitjà perquè els positius de covid no puguin votar presencialment

Argumenta que és impossible de controlar i que no es pot privar del dret a qui no hagi sol·licitat el vot per correu

2 min
Un dels col·legis electorals de Vielha. / AJ. VIELHA E MIJARAN

MadridLa Junta Electoral Central ha rebutjat el recurs que havia presentat l'infectòleg Oriol Mitjà perquè es prohibís a les persones positives de coronavirus votar presencialment a les eleccions del 14 de febrer. En una resolució dictada aquest dijous, la JEC subratlla que no es pot privar del dret fonamental al sufragi a aquelles persones que no hagin tingut temps de demanar el vot per correu. "No només excedeix de les competències de la Junta Electoral, sinó que resulta d'impossible o difícil control, especialment de persones asimptomàtiques", sosté el text, firmat pel magistrat del Tribunal Suprem Miguel Colmenero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La JEC recorda que l'administració electoral i les autoritats sanitàries catalanes han adoptat un conjunt de mesures per facilitar el vot no presencial i una prova és que s'ha incrementat un 307% respecte als comicis del 2017, segons dades facilitades per Correus. La JEC també anota que s'està treballant per garantir la seguretat als col·legis electorals i que s'han buscat locals idonis per augmentar les proteccions sanitàries. A més, destaquen que també s'han pres mesures per protegir els membres de les meses electorals. Amb tot, això no ha impedit que actualment ja hi hagi un 20% dels que les haurien de constituir que han sol·licitat no fer-ho.

La Generalitat ha previst que els membres de les meses electorals utilitzin equips de protecció individual integrals d'alta seguretat entre les 19 h i les 20 h, que és la franja que es recomana perquè les persones en quarantena vagin a votar. A més, la JEC sosté que el risc de contagi no és més alt als col·legis electorals que en qualsevol altra activitat no essencial permesa a Catalunya. Per a les eleccions a Euskadi i Galícia, on també va aflorar aquest debat, la JEC ja es va posicionar en contra de restringir el vot presencial a les persones contagiades.

stats