Crisi de la monarquia

Joan Carles I es va embutxacar 52 milions per la venda del Banco Zaragozano

El rei emèrit es va emportar aquesta comissió després d'haver fet d'intermediari durant el negoci

ARA
1 min
Joan Carles I tindrà una sèrie biogràfica amb The Mediapro Studio.

El rei emèrit Joan Carles I va rebre presumptament 52 milions d'euros per la venda del Banco Zaragozano o Banco de Aragón, propietat dels empresaris Alberto Cortina i Alberto Alcocer, a la britànica Barclays Bank l'any 2003, segons ha avançat una investigació del diari Público.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquella operació va ser ruïnosa per al comprador, Barclays Bank, segons explica el mateix diari, que va comprar el banc d'origen aragonès per 1.140 milions d'euros, el triple del seu valor en lliures. El negoci de Barclays Bank, de fet, va acabar el 2014, quan l'entitat britànica va vendre's en plena recessió econòmica tot el seu negoci a Espanya per un valor de 4.000 milions d'euros. 

Segons Público, Joan Carles I hauria fet d'intermediari entre el banc britànic i els propietaris, els Albertos, i gràcies a això es va embutxacar part dels diners que els propietaris van guanyar amb aquella venda, en concret 52 milions d'euros. Els Albertos van perdre la propietat del banc l'any 2003, quan els accionistes van aprovar la fusió per absorció amb Barclays. Quan falten pocs dies perquè es compleixi un any de la fugida de Joan Carles I d'Espanya, augmenten els casos de presumpta corrupció i els fronts judicials contra el rei emèrit. L'últim, el de l'examant del rei Corinna Larsen, que ha fet efectiva l'amenaça llançada ja a principis de l'any passat de demandar per la via civil Joan Carles I a la justícia britànica per "vigilància il·legal".

stats