CRISI ALS SOCIALISTES
Política 16/11/2013

Herrera demana a tot el PSC que secundi el dret a decidir digui el que digui la cúpula

El coordinador nacional d'ICV demana als socialistes "coherència" amb el programa electoral del partit de les eleccions autonòmiques

Europa Press
2 min
Joan Herrera, durant la roda de premsa a la seu d'ICV / ACN

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha fet aquest dissabte una crida "solemne" a la militància del PSC a sumar-se a l'acord que aquesta setmana han aconseguit els ecosocialistes amb CiU, ERC i la CUP sobre com portar el debat sobre el dret a decidir al Congrés. En una entrevista d'Europa Press, Herrera ha assegurat: "Si finalment la direcció del PSC decideix no estar en la demanda del dret a decidir, estic convençut que molts socialistes hi seran".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ell, l'única cosa que està demanant als socialistes és "coherència" amb el programa electoral que el partit va presentar a les eleccions autonòmiques –on es defensava una consulta legal i acordada amb l'Estat– i amb el posicionament que l'organització ha mantingut fins fa "quatre dies".

Herrera ha instat personalment el primer secretari del partit, Pere Navarro, i a la seva direcció a sumar-se a l'acord, però, en el cas que ho rebutgin, ha demanat que sí que ho facin els militants del partit. Ha precisat que aquest missatge no el llança únicament als crítics del partit, sinó al conjunt del PSC, i que la seva crida la fa "d'una forma molt solemne" abans del consell nacional extraordinari que celebraran els socialistes aquest diumenge per fixar la seva posició sobre el dret a decidir.

Segons Herrera, ICV s'ha esforçat al màxim per aconseguir que el debat sobre la consulta arribi al Congrés i que s'apel·li a una via legal per possibilitar a la Generalitat que tingui la competència de convocar una consulta, i ha afegit: "El que ens trobem és que els que més ho demanaven ara diuen que no hi són".

Pel líder ecosocialista, és fonamental que el PSC se situï "on sigui el catalanisme" i doni suport a portar el debat al Congrés i demanar el traspàs a la Generalitat de la competència estatal de fer referèndums apel·lant a l'article 150.2 de la Constitució. "No m'imagino el PSC fora del dret a decidir", ha assegurat Herrera, ja que actualment, la centralitat política a Catalunya passa per reclamar una consulta, quelcom que defensen un 80% dels catalans.

Alternativa a CiU

Així mateix, ha assegurat que ICV aspira a liderar un bloc que ofereixi una alternativa a l'actual govern de CiU i ha considerat sobre el socialisme català: "El problema que avui té el país és tenir un PSC que no entén que cal una profunda regeneració política i democràtica".

Segons Herrera, és necessari que des de la Generalitat s'impulsin polítiques públiques diferents de les que CiU està impulsant en àmbits com medi ambient, relacions laborals, polítiques socials, sanitat i educació: "Si volem fer un país nou, es necessita una alternativa a CiU: amb ells tindrem el país de sempre". "Un país nou no el farem només amb un canvi en les relacions amb Espanya", sinó amb polítiques públiques que siguin d'esquerres i ecologistes i que contribueixin a eliminar les desigualtats entre rics i pobres, ha afegit.

Ha lamentat també l'estratègia que segueix el PSC en qüestions que no estan relacionades amb l'autogovern, i creu que no hauria d'haver votat l'externalització de la comercialització de la publicitat a Televisió de Catalunya (TVC) al Parlament ni tampoc haver votat a l'Àrea Metropolitana a favor de la creació d'una societat mixta per gestionar el cicle de l'aigua.

stats