Política 03/06/2019

Joan Josep Nuet abandona el càrrec de coordinador i la militància d'EUiA

La formació celebrarà un consell general el 14 de juny per oficialitzar la decisió

Marc Toro
2 min
Joan Josep Nuet en una imatge d'arxiu

BarcelonaJoan Josep Nuet renuncia a la coordinació general d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) després de set anys al càrrec i abandona la militància al partit, segons va anunciar ell mateix aquest dilluns en una publicació a Facebook. La decisió, que ja havia avançat al març, es confirma un cop ja ha sigut escollit diputat al Congrés per ERC i després que diverses veus crítiques a la coalició d’esquerres demanessin expulsar-lo per haver-se unit als republicans a les eleccions del 28 d’abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“En el futur immediat penso dedicar-me a les tasques derivades de la meva responsabilitat com a diputat al Congrés [...]; i per facilitar les tasques i fer compatibles les contradiccions que aquestes generen crec millor no només deixar les meves responsabilitats a EUiA, sinó també la militància a l’organització”, argumenta Nuet a l’escrit, adreçat a les bases, i en què anuncia la convocatòria d’un consell nacional per escollir una nova direcció i fer efectiva la dimissió. El diputat electe d’ERC explica que no ha fet aquest pas abans per raons de “seguretat jurídica” i per assegurar el “correcte funcionament orgànic” d’EUiA, però les veus crítiques no van trigar a aparèixer.

En un comunicat difós ahir després de l’anunci de Nuet, diversos membres del consell nacional van lamentar que la seva dimissió arribés “tard” i quan ja s’havien causat “danys a l’organització que es podien haver evitat”. Els crítics, que asseguren ser “majoria” a l’òrgan de direcció d’EUiA, insisteixen que el fet d’anar amb els republicans a les generals ja situava Nuet “automàticament” fora del partit, i l’acusen d’haver “bloquejat” aquesta possibilitat. En aquest sentit, l’acusen a ell i als seus afins d’haver donat de baixa tot un seguit de persones del consell nacional de manera “irregular” per alterar les majories de l’òrgan. Catalunya en Comú, en canvi, el va suspendre directament de militància i el va expulsar del grup al Parlament.

Nuet, que a la carta diu que espera reprendre la militància a EUiA en un “futur proper”, no s’està de contraatacar. “L’esquerra transformadora en pocs anys ha tocat el cel i ha entrat en una crisi profunda”, afirma, i afegeix que “és hora de repensar-se”. “Cap projecte transformador pot avançar si s’edifica sobre lideratges unipersonals que substitueixen el funcionament democràtic per adhesions acrítiques”, acaba sentenciant, i acusa els comuns d’estar-se convertint en “crossa d’alguna de les diferents versions de recomposició de la crisi del sistema” del 78.

Dard a l’ambigüitat amb el Procés

L’encara líder d’EUiA també es mostra crític amb el paper que l’espai que encapçala Ada Colau ha tingut en relació amb el Procés. Afirma que “negar” o “contraposar” el conflicte entre Catalunya i l’Estat a la “transformació social” no només “empetiteix l’esquerra”, sinó que la torna “reaccionària”. “Només un projecte que fa compatible la sobirania i la fraternitat pot trobar solucions a les amenaces existents de divisió de la classe i del poble”, conclou.

stats