CANVI DE CICLE
Política 06/11/2012

Rosell demana "molta tranquil·litat i calma" en el debat independentista català

El president de la CEOE s'obre a la possiblitat que vingui un analista de fora perquè estudiï què falla i proposi alternatives al model autonòmic

Efe
2 min
ROSELL PROVA DE TANCAR EL DEBAT INTERN A LA CEOE El president dels empresaris espanyols assegura que "l'única veu" de l'organització és ell. Ahir va comparèixer davant la premsa, en un intent de tancar el debat intern que s'ha obert entorn de la proposta del pacte fiscal de Catalunya.

BarcelonaEl president de la CEOE, Joan Rosell, ha demanat "molta tranquil·litat i molta calma" pel que fa a la proposta independentista d'Artur Mas. En una entrevista amb Efe, el dirigent de la patronal ha reconegut que voldria que les eleccions catalanes del 25 de novembre ja haguessin passat. "Que fos 26 de novembre" i que amb el dia després dels comicis "tots" estiguessin més tranquils, "sense claus electorals i sense haver de fer frases altisonants, a veure qui la diu més grossa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això permetria que tots s'asseguin a pensar què és el que s'ha de fer "sensatament, amb calma" i analitzar quines són les vies possibles de col·laboració, ha apuntat Rosell. Segons ell, aquest és el "gran missatge" que cal transmetre davant les eleccions catalanes. La raó que ha donat és que, si es miren les "grans frases" de la campanya electoral, es pot acabar "absolutament boig", ja que s'han dit massa coses i s'han "entretallat" moltes idees.

Preguntat sobre si és partidari d'un pacte fiscal entre l'Estat i Catalunya, Joan Rosell ha respost que ell defensa arribar a acords, posar tota la informació sobre la taula i valorar-la. Com a exemple ha posat la reforma del sistema bancari, i ha recordat que fins i tot s'han contractat empreses de fora per donar-hi solucions. "Si ha de venir algú de fora a analitzar pernquè no fem nosaltres aquests deures, que vingui un analista de fora i que ens digui realment quines són les inversions en un territori i en un altre, què és el que es paga en un territori i en un altre, o quins en són els avantatges i els inconvenients", ha indicat Rosell. Sobre aquest punt ha afegit que això és "molt fàcil" avui en dia, perquè "tots" els números són sobre de la taula.

Per Rosell, primer cal tenir clar què és el que es vol fer i per què, així com què és el que s'ha fet en els últims 25 o 30 anys, en què s'ha creat l'estat de les autonomies, ha precisat. "Hem d'avaluar si ha funcionat o no, si les transferències de l'Estat a les autonomies han anat en la bona direcció. Cal veure en conjunt quines són les possibilitats del futur", ha reiterat el president de la CEOE. "El que sí que queda clar és que no podem continuar com fins ara, perquè no tenim diners per pagar", ha conclòs.

stats