Política 11/03/2015

CiU, ERC i ICV-EUiA rebutgen que Ortega hagi de donar explicacions al Parlament sobre el cost del 9-N

Els republicans i la federació també descarten retirar els expedients sancionadors a les ràdios que es van negar a emetre la campanya institucional del 9-N

Acn
2 min
La urna i la papereta per al 9-N / EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, no haurà de donar explicacions sobre el cost que va suposar l'organització del procés participatiu del passat 9 de novembre. CiU, ERC i ICV-EUiA han rebutjat que la vicepresidenta comparegui a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI), tal com reclamava el PP. Els populars només han rebut el suport de PSC i C's, fet que els ha impedit sumar majoria. Durant la reunió de la CAI, el PP també ha reclamat que el Govern retirés l'expedient sancionador que ha iniciat contra la SER, la COPE i Onda Cero per haver-se negat a emetre la publicitat institucional del 9-N. CiU i ERC han descartat aquesta opció al·legant que les empreses estaven obligades a fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que no s'ha especificat mai el cost que va suposar l'organització i la campanya institucional del 9-N, Ortega ja va explicar en la presentació del procés participatiu que el cost no sobrepassaria el pressupost que la Generalitat havia fixat inicialment per a la consulta, proper als 9 milions d'euros.

A més de la d'Ortega, CiU i ERC han rebutjat que comparegui a la CAI el comissionat per la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer. Una compareixença que reclamava el PSC per demanar l'opinió del també president del Consell Assessor per la Transició Nacional al voltant del recent dictamen del Consell de Garanties Estatutàries pel que fa a les estructures d'Estat. Els vots a favor de PSC, PP, ICV-EUiA i C's no han estat suficients perquè prosperés aquesta proposta.

Encunyació de moneda commemorativa

Durant la reunió de la CAI, s'han posat sobre la taula nombroses sol·licituds de compareixença sobre temes diversos. El Partit Popular demanava, entre d'altres, que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el de Presidència, Francesc Homs, donessin explicacions al Parlament sobre el conveni subscrit amb el Gremi de Filatèlia per l'emissió de monedes commemoratives del Tricentenari. "Són una rèplica exacta de moneda de curs legal. No té res de commemoratiu", ha opinat el portaveu popular a la comissió, Santi Rodríguez.

C's i PP han votat favorablement a les compareixences, però s'han quedat lluny de la majoria. CiU, ERC i ICV-EUiA hi han votat en contra, mentre que el PSC s'hi ha abstingut.

Ventada

La vicepresidenta del Govern, en canvi, sí que haurà de comparèixer per donar explicacions al voltant de la ventada del passat 9 de desembre que va afectar nombroses localitats catalanes. Per unanimitat, els diputats han decidit que Ortega expliqui a la CAI quines són les mesures previstes per ajudar les persones i els municipis afectats.

stats