Eleccions municipals
Política 29/04/2023

Joel Joan: l'actor antiprocessista que tanca la llista de Junts d'Altafulla per salvar la platja

L'exdirector de l'Acadèmia del Cinemà Català ja ha anunciat que no votarà a Barcelona per la paràlisi del Procés

2 min
Joel Joan

BarcelonaEl temporal marítim de fa un any va provocar l'ensorrament de la terrassa d'un històric restaurant d'Altafulla. També la caiguda del govern d'ERC amb una moció de censura de comuns i Junts. La regressió de la platja ha estat també el motiu que ha portat Joel Joan (Barcelona, 1970) a tancar la llista de Junts d'aquest municipi del Tarragonès. L'actor i director, que té una casa al passeig Marítim des de fa tres anys, considera que el partit de Laura Borràs és l'únic que fa propostes per salvar la platja, com ara construir un espigó o destinar 100.000 euros anuals a la compra de sorra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S'hi ha sumat per l'anterior cap de llista, Hèctor Lòpez Bofill, amb qui és amic des que van compartir aula a l'Escola Súnion de Barcelona. "Va dir que sí de seguida perquè està molt preocupat per la platja per ser-ne un dels afectats", diu López Bofill. No ha patit per fer un pas enrere com la cineasta Carla Simón: "Ve convençut". De fet, l'exdirector de l'Acadèmia del Cinema Català va carregar contra la directora d'Alcarràs per retirar-se de la llista de Junts.

Joan no és dels que es mossega la llengua. Tot i que el seu psiquiatre li ha prohibit Twitter per evitar més polèmiques, l'actor hi sol escriure el que pensa. Sense filtres. En aquesta xarxa va anunciar a principis d'abril que per primer cop s'abstindrà: a Barcelona, on vota. "Els votarà sa puríssima mare", va escriure per no fer enfadar els de Musk. Ara s'ha reafirmat i ha afegit que tampoc votarà a les del Parlament. A les últimes eleccions va votar Primàries, subratllant que tant li feia que fos un vot perdut: "Me la sua. El vot útil és una presa de pèl del processisme".

Molt crític amb els partits independentistes per no tenir "coratge" per tirar endavant la DUI, ell ja no va passar per l'estadi de català emprenyat. Quan la majoria política catalana reclamava l'Estatut, Joan era un independentista convençut. I això l'ha afectat professionalment. El 2009 el protagonista de Plats bruts va denunciar que el Lliure o el Nacional no el contractaven per la seva ideologia i que, si no fos per Focus, "una empresa privada que d'independentista en té tant com el Montilla", no tindria feina. "Els primers que hem sortit de l'armari hem rebut més hòsties. Treballaria molt més si no fos independentista", deia. Ara, no farà de regidor. Junts va obtenir 2 dels 13 regidors d'Altafulla el 2019. Amb ell, confien que en seran més.

stats