Catalanisme

Jordi Pujol: "Ara es pot dir que no serem independents"

Pesos pesants exconvergents lloen l'expresident, a qui qualifiquen de "pare de la nació catalana moderna"

L'expresident Jordi Pujol, acompanyat del també expresident Artur Mas en un acte d'homenatge a Castellterçol al cap de govern que va liderar el país 23 anys
29/11/2024
4 min

CastellterçolPassat l'ostracisme per la confessió de la deixa a l'estranger el 2014, a Jordi Pujol ja se li fan homenatges. Aquest divendres se n'ha organitzat un per part de l'Associació d'Amics d'Enric Prat de la Riba a Castellterçol, on pesos pesants del món exconvergent han lloat l'expresident i la seva obra de Govern. El poble natal de Prat de la Riba , un dels seus referents, ha estat l'escenari per reivindicar la seva presidència i doctrina amb l'expresident Artur Mas, l'expresidenta Núria de Gispert, l'exconseller Felip Puig i l'exalcalde Xavier Trias. El president del Parlament, Josep Rull, que ha participat en l'acte a través d'un vídeo, fins i tot l'ha titllat de "pare de la nació catalana moderna". En aquest context, però, Pujol també ha volgut reflexionar sobre l'actualitat i llançar un missatge: "No serem independents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha assegurat després de recordar les converses que mantenia quan era molt jove amb l'activista independentista Pere Figuera, amb qui topava perquè ell no creia que aconseguiríem la plena sobirania. "Escolta, Figuera, no serem independents", li deia. De fet, ha reiterat que fins "fa poc" això no es podia dir. "Ara sí que es pot dir més, perquè s'ha vist en l'últim temps que això de la independència és molt difícil", ha recalcat, recordant els esdeveniments posteriors al 2017 sense citar-los. Malgrat el dubte en un futur llunyà de l'alliberament nacional, s'ha centrat en destacar el seu gradualisme nacionalista: "Nosaltres podem aspirar a salvar-nos, però ho hem de fer a través de negociar amb Espanya", ha asseverat sobre el seu tarannà, que ha reivindicat com un "esperit" a continuar. "Ara encara hi som i hem de seguir mantenint allò que fèiem, aquella política. [...] Ha de respondre a aquell esperit i mentalitat", ha etzibat, en la línia del que havia dit en una conversa recent amb l'ARA. És negociant com creu que s'ha de mantenir la identitat i la llengua, i ser capaços d'integrar la immigració amb mà estesa.

De fet, en l'acte sota el lema "Hi ha país", ha destacat els arguments que sempre ha donat per evitar aventures independentistes: "Espanya és un país molt poderós que té una de les tres llengües més importants del món", ha afirmat, afegint que fins i tot Francesc Macià "pot semblar que era independentista, però ell sabia que no, sabia que podia aconseguir una autonomia".

L'essència dels pactistes

"El millor president que podia tenir Catalunya". Així l'ha definit l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, després de repassar "anys de molta obra de govern" i de dir que "ningú s'oblidarà" del que ha fet. Des del Pacte del Majestic reivindicat per ella i l'exalcalde Xavier Trias fins a la batalla de la Transició que ha recordat l'exdiputada Magda Oranich i el desencís en la segona etapa de José María Aznar. "Pujol tenia una idea molt clara, creia en Catalunya com a nació i que només ens en sortiríem si la mentalitat del govern de Madrid canviava", ha afirmat Trias. Però ha acabat desencantat quan ha asseverat: "No hem aconseguit que l'Estat ens entengui", i ha lamentat les decisions per enfonsar fins i tot Pujol, ha dit, provocades per les clavegueres de l'Estat.

Al capdavall, no només hi havia "el pacte per intentar transformar i aconseguir", com ha apuntat l'exconseller Felip Puig, sinó també "la visió de país per reforçar l'autoestima i tirar endavant". "Gràcies a la seva immensa obra de país, aquest país pot mantenir la fe viva, que no està morta", ha rematat. Més ambiciós ha estat el vídeo de Rull, en què ha defensat 23 anys amb una "Generalitat brillant" i la visió de govern "projectar-la sense límits cap al futur". En canvi, un escrit de la mà dreta de Pujol, Lluís Prenafeta –condemnat pel cas Pretòria– ha anat en la línia de l'expresident: "Sap que Catalunya té les seves febleses i no pot fer determinades exigències".

En tot cas, Mas ha sostingut que "és un homenatge més que merescut" i que si s'ha pogut arribar al Procés, és perquè hi havia consciència nacional i una obra d'autogovern solvent que havia portat el país a les seves cotes més altes de llibertat. Per això, ha criticat l'argumentari de Quim Torra, sense citar-lo, ja que "hi ha hagut gent que ha arribat a dir que sense l'autonomia hauríem estat més ben preparats per arribar a la independència".

Caràcter i rialles

L'acte ha durat unes tres hores, però també ha permès a Pujol exhibir caràcter com ara després d'acomiadar-se i cantar l'himne nacional, tornar a parlar per aprofundir en el concepte de Convergència i lamentar-ne la desaparició. "Continuem un altre dia", ha conclòs.

Però han estat Trias i de Gispert els que han aixecat les rialles dels més de 200 assistents. "Amb la Núria hem tingut moltes aventures", ha dit davant la sorpresa del públic, tot i que després ha matisat que van ser diverses com la federació de CiU. De Gispert ha explicat que "al president les dones li agradaven i li queien bé, però les mirava una mica de reüll [al govern]" i Trias feia de "mitjancer". També ha dit que li deien "pujolista" dins d'Unió i ha destacat la col·laboració entre Junts i Demòcrates, "hereva de la Unió del 1931", en un acord segellat al congrés de Junts d'aquest octubre com una reunificació de l'esperit de CiU. Un esperit que volen que prevalgui.

Desfilada de líders convergents i juntaires

La desfilada de personalitats convergents i juntaires ha estat destacada. Començant pels ponents, Mas, Trias, Puig, De Gispert; i Oranich. També hi ha assistit el fill de la mà dreta de Pujol, Lluís Prenafeta, que no ha pogut venir per una malaltia. Entre el públic també hi havia el diputat al Parlament i exconseller Jaume Giró; el senador Eduard Pujol; el diputat i responsable municipal juntaire David Saldoni; el regidor manresà Ramon Bacardit; l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez; o l'exconseller convergent Germà Gordó, investigat pel cas 3%. L'expresident ha vingut acompanyat del seu fill Oriol Pujol i també ha pogut sentir les lloances del president del Parlament, Josep Rull, a través d'un vídeo.

stats