Política 29/10/2015

Jordi Pujol fill hauria cobrat 11,5 milions en comissions

Segons el jutge, les empreses de Jordi Pujol Ferrusola blanquejaven diners de procedència il·lícita

Núria Orriols
3 min
El jutge Ruz posa setge a l’entorn empresarial de Pujol Ferrusola

Barcelona11,5 milions d’euros. Aquesta és la xifra que el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata atribueix a Jordi Pujol Ferrusola en concepte de comissions a canvi de concessions d’obra pública de la Generalitat governada per CiU. El magistrat que investiga el cas Pujol creu que el primogènit de la família de l’expresident va acumular una desena de milions d’euros a través de “societats instrumentals” que prestaven serveis -que mai van existir- a constructores. Aquesta tesi és la que va portar el jutge a ordenar una quinzena d’escorcolls dimarts, en el marc de l’operació Hades, i va decidir, ahir, bloquejar tots els comptes bancaris que Jordi Pujol Ferrusola; la seva exdona, Mercè Gironès, l’expresident Jordi Pujol i Marta Ferrusola tenen a Espanya, segons va informar Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva interlocutòria per motivar els escorcolls, a la qual va tenir accés Efe, detalla que en els últims anys Jordi Pujol fill -conegut com a Júnior- i la seva exdona, Mercè Gironès, van crear empreses que “no produïen cap valor afegit” i que la “seva única utilització” era blanquejar capitals il·lícits. Segons el magistrat, no s’han aportat proves que acreditin els serveis prestats ni documentació relacionada amb l’assessoria que suposadament Jordi Pujol Ferrusola oferia en diverses temàtiques.A quines societats del fill gran dels Pujol es refereix De la Mata? Empreses com Iniciatives Marketing i Inversions, Project Marketing Cat, Active Translation i Inter Rosario Port Services, que van rebre pagaments de constructores com Copisa, Isolux i EMTE, entre d’altres. Totes aquestes societats són adjudicatàries de l’administració pública: “Tenen com a denominador comú que el seu principal negoci prové de l’explotació de concursos i licitacions del sector públic, especialment de tipus urbanístic”, diu el jutge. A més, posa exemples d’aquest tipus de maniobres. En el cas d’EMTE, esmenta una “aparent refacturació”, mentre que Copisa apareix en una operació immobiliària “sospitosa”. La seva exdona va comprar un terreny a Palamós per 217.000 euros i el va vendre després a la constructora per 4,8 milions.

Progressiva descapitalització

A partir del 2012, des que se’l va començar a investigar judicialment per la demanda de la seva exparella Victoria Alvárez, el primogènit dels Pujol ha realitzat una “progressiva descapitalització” de tots els seus actius patrimonials i financers. Així, el jutge l’acusa de “faltar clarament a la veritat” quan va dir que no tenia comptes en altres països i, alhora, va realitzar una “clara operació” de blanqueig per escapolir-se de la justícia. De la Mata es refereix a la seva declaració com a imputat davant el jutge Pablo Ruz, a l’Audiència Nacional, el 15 de setembre del 2014 -el mateix dia que va declarar la seva exdona, Mercè Gironès-. En seu judicial, on va declarar al llarg de cinc hores, va defensar una per una les seves feines com a assessor en negocis tan diversos com el petroli o l’explotació d’un club de golf. Aquell dia va defensar un per un els cobraments i va negar comissions.

De la Mata, en la seva interlocutòria, també fa referència a la societat anglesa, propietat de Jordi Pujol Ferrusola, Brantridge Holdings. Constructores com FCC i EMTE van fer transferències de divises a la societat anglesa justificant aquests diners amb factures falses. A nom d’aquesta empresa figura un immoble a Londres que podria haver adquirit amb diners de procedència sospitosa, sosté el jutge.

Els testaferros del primogènit

El jutge esmenta fins a quatre persones que podrien haver actuat com a testaferros del Júnior: José de Alba, Juan José Baró, Antonio Ziorzano i Juan Manuel Rosilló. La tesi de De la Mata és que li haurien facilitat tenir comptes en països com Mèxic, Andorra, els Estats Units, el Paraguai, l’Argentina i Panamà, i promoure inversions a través de nou empreses instrumentals més. Jordi Pujol Ferrusola, imputat com la resta de la seva família, no actuava sol.

stats