Parlament
Política 07/12/2022

Jordi Pujol tornarà al Parlament sis anys després

L'expresident assistirà al ple solemne que celebra els 90 anys de la institució

2 min
Jordi Pujol i David Fernàndez el 2015 a la comissió d'investigació al Parlament

BarcelonaEn l'últim any, Jordi Pujol ha anat deixant a poc a poc enrere l'ostracisme que va seguir a la seva declaració el 2014 en què va confessar que tenia diners a l'estranger. L'expresident, abans de patir un ictus del qual encara es recupera als seus 92 anys, havia tornat fins i tot a oferir entrevistes i s'havia deixat veure cada cop més en conferències, debats i actes públics, inclòs un acte organitzat per la Generalitat el febrer del 2022. Però hi ha una frontera que encara no havia creuat fins ara: la de tornar al Parlament de Catalunya com a convidat. Segons ha pogut saber l'ARA, si la seva salut l'hi permet, Pujol té la intenció d'assistir dimarts que ve al ple solemne que commemora el 90è aniversari de la constitució de la institució, el 1932, i així ho ha traslladat a la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà la primera vegada en sis anys que l'expresident torni al palau del Parc de la Ciutadella. L'últim cop, el 2016, va acudir per iniciativa pròpia –aleshores no va ser convidat específicament– a l'acte institucional de comiat a Muriel Casals, en una aparició discreta en què es va situar a les últimes fileres de l'auditori. Va ser una excepció des de la seva citació el febrer del 2015 a la comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscal per donar explicacions. Aquest cop, però, Pujol sí que ha rebut una invitació formal de la cambra catalana, que l'ha convidat com ha fet amb tota la resta de diputats que han passat pel Parlament.

"He fet coses ben fetes i d'altres que no em deixen satisfet", va explicar Pujol en la seva última entrevista, en què va rebutjar fer un balanç del seu llegat: "El dia que em mori li podrà fer una entrevista a algú i preguntar-l'hi". Però ara fa set anys, en la comissió d'investigació que va acabar amb la seva reprovació per part del Parlament, va assegurar que estava "molt tranquil" de la seva tasca al llarg dels 23 anys en què va governar. En aquella compareixença (també van ser citats a la comissió la seva dona, Marta Ferrusola, i el seu fill Jordi Pujol Ferrusola), l'ambient va ser tens i l'expresident va evitar respondre a nombroses preguntes dels diputats. "Diuen, diuen, diuen... Entendran que a partir d'aquest moment no respondré a res, perquè això no és seriós", va retreure als parlamentaris, insistint en refermar-se en el comunicat en què va confessar disposar d'una deixa del seu pare a l'estranger i defensant que estava a disposició de la justícia.

Des de llavors ha plogut i, després d'uns anys d'ostracisme des que l'expresident Artur Mas va anunciar el juliol del 2014 que li retiraria el tractament protocol·lari de Molt Honorable (encara que això no es va arribar a fer mai formalment), a poc a poc Pujol ha anat recuperant espais de l'esfera pública. El Parlament no l'havia convidat formalment a un acte des del 2015. Fonts de la institució asseguren que aquest cop la invitació se li ha fet arribar en igualtat amb els 600 diputats i exdiputats que podran assistir als actes de celebració pels 90 anys del Parlament.

stats