Jordi Pujol no ha deixat mai de ser molt honorable per la Generalitat

El Govern confirma a l'ARA que mai es va arribar a tramitar la petició perquè ho deixés de ser

3 min
Jordi Pujol, al Paranimf de la Universitat de Barcelona

Barcelona"No consta al registre del departament de la Presidència que l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, hagi demanat per escrit deixar de tenir la consideració de molt honorable". La resposta, amb data del 13 de gener del 2022, és de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del President i del Govern després d'una petició d'aquest diari a través dels òrgans de transparència. Pujol continua, doncs, rebent el tractament protocol·lari de molt honorable, el mateix que la resta de presidents i expresidents de la Generalitat i del Parlament. I això, malgrat el que va anunciar el llavors president, Artur Mas, el 29 de juliol del 2014, tot just quatre dies després que Pujol confessés que havia mantingut diners a Andorra mentre encapçalava el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Jordi Pujol ho deixa tot i passa a ser un ciutadà com qualsevol altre”, deia aquell dia Mas per resumir que l'expresident es quedava sense pensió vitalícia, sense l'oficina institucional a què tenia dret i sense el tractament protocol·lari que li corresponia. Avui continua sense pensió, ni oficina ni cap retribució, però mai ha perdut el tractament protocol·lari perquè, de fet, mai es va fer la gestió. El decret 189/1981, que fixa les normes de protocol en l'àmbit de la Generalitat, estableix que "el tractament dels expresidents de la Generalitat i del Parlament, el dels exconsellers i el dels expresidents d'organismes territorials elegits per sufragi seran els mateixos que tenien quan estaven en exercici". I no preveu el mecanisme per canviar-ho. És a dir, en l'hipotètic cas que Pujol volgués renunciar-hi –tal com Mas va dir el 2014–, podria fer-ho?

La llei que regula l'estatut dels expresidents sí que preveu la renúncia a la pensió, a l'oficina i qualsevol altre "dret i prerrogativa" que se'ls reconegui, però no fa cap referència explícita al tractament protocol·lari que han de rebre. Avui hi ha tretze persones que tenen la consideració de molt honorables, començant pels actuals presidents del Govern i del Parlament, Pere Aragonès i Laura Borràs.

Rehabilitat pel Govern?

Per primera vegada des d'aquella confessió del 2014, aquest dilluns Pujol va participar com a ponent en un acte organitzat per la Generalitat, concretament per la conselleria d'Acció Exterior. Al seu costat hi havia tres expresidents més, Artur Mas, Quim Torra i, a través de videoconferència, Carles Puigdemont –José Montilla també hi va participar enviant-hi un vídeo gravat–. La presència de Pujol, que ja fa mesos que multiplica les aparicions públiques i que encara està pendent del judici per corrupció que li espera a l'Audiència Nacional, ha generat unes quantes crítiques entre la classe política. Començant per un dels socis de Govern.

"No estic d'acord amb blanquejar la corrupció", ha indicat en roda de premsa el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. "No suma absolutament res, i fomentem i participem en un blanqueig que no ens convé", ha insistit, abans de concloure que no estava d'acord que es facin "homenatges" a Pujol ni tampoc "en participar-hi". L'acte en si era la cloenda d'unes jornades sobre Europa organitzades per Exteriors en les quals també va participar el president d'ERC, Oriol Junqueras. A les crítiques de Rufián s'ha sumat el seu excompany de files a la cambra baixa espanyola, Joan Tardà. "Fa vergonya l’operació 'rehabilitadora' de Jordi Pujol. Gran error i exemple paradigmàtic de cinisme dels qui ho faciliten i d’ell mateix per prestar-s’hi", ha piulat a Twitter.

Les crítiques no han arribat només d'ERC. Entrevistat per l'ARA, el diputat de la CUP Carles Riera ha valorat "molt negativament" la presència de Pujol en l'acte d'Exteriors: "No sé si la millor manera d’agafar forces per anar endavant és fer un pas enrere tornant a legitimar el 3% i èpoques passades que no haurien de tornar mai més". De la seva banda, els comuns han parlat d'una invitació "irresponsable" i demanaran la compareixença de la consellera Alsina al Parlament.

Aragonès va declinar ser a l'acte

Preguntada per aquesta qüestió, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha esquivat la polèmica. Ha assegurat que cada departament té la "llibertat" per convidar a qui vulgui, però que l'aparició de Jordi Pujol "no canvia" la relació que hi té la Generalitat des de la confessió, quan li va retirar la prerrogativa de tenir oficina i una assignació econòmica. "No se n'ha parlat a Govern", ha asseverat per tancar la polèmica, però sí que ha explicat que el president, Pere Aragonès, va declinar ser-hi. Ha assegurat que té "altres fòrums" per parlar sobre Europa i ho ha desvinculat de la investigació que té oberta l'expresident -informa Núria Orriols Guiu.

stats