Política 08/03/2019

JxCat activa l’opció Sànchez contra Junqueras el 28-A

La Crida inicia una consulta interna per validar que el pres polític sigui el cap de cartell per Barcelona

David Miró
3 min
Jordi Sànchez darrere d’Oriol Junqueras el primer dia del judici al Suprem.

BarcelonaL’espai de Junts per Catalunya està forçant la màquina en les últimes hores per tancar un acord entre totes les famílies, singularment amb el sector pragmàtic del PDECat. I és que tots els seus adversaris ja han iniciat la cursa i han posat tota la carn a la graella: ERC amb Oriol Junqueras, Cs amb Inés Arrimadas i el PSC amb Meritxell Batet (tot i que el veritable ganxo dels socialistes serà Pedro Sánchez). En aquest context, JxCat va activar ahir l’opció de Jordi Sànchez com a cap de cartell per Barcelona mentre continuen les negociacions. Al tancament d’aquesta edició, les parts no descartaven arribar a un acord aquest cap de setmana mateix, de manera que el consell nacional del PDECat preceptiu per ratificar-lo es podria celebrar demà diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del PDECat, David Bonvehí, va pronunciar ahir una conferència al Tribuna Catalunya del Fòrum Europa, on va fer una defensa aferrissada de la moderació política i va insistir que no estan “disposats a perdre ni la identitat ni la personalitat”, en referència a la seva possible integració en un espai més gran, sota la marca de JxCat.

A curt termini, però, la lluita està centrada en la llista per Barcelona, que és la que decantarà quin sector té majoria i, per tant, controla el grup parlamentari. Des d’un punt de vista electoral es confia en Jordi Sànchez, que competirà amb Junqueras. Ahir la Crida va iniciar una consulta telemàtica als seus associats per validar la candidatura. Però Sànchez, previsiblement, no podrà exercir el càrrec i per tant la batalla està centrada en qui ocupa el número dos i els següents.

El PDECat de Bonvehí no renuncia encara a mantenir el control del grup, tot i que el sector proper a Carles Puigdemont confia en imposar-se i dona per segurs els noms de l’actual consellera de Cultura, Laura Borràs, com a dos i la diputada Miríam Nogueras de tres. Els que ho tenen molt difícil per repetir són els fins ara diputats Carles Campuzano i Jordi Xuclà, alineats amb l’excoordinadora general Marta Pascal.

La llista de Tarragona l’encapçalaria Josep Rull i tindria Ferran Bel de dos, Jordi Turull faria el mateix per Lleida i queda per definir el número u d’aquesta demarcació i el de Girona, on de dos repetiria Sergi Miquel. Tant Bel com Miquel són pròxims a la línia de Bonvehí.

Paradoxalment, aquest sector pot tenir un suport en la figura de Jordi Sànchez, que és més partidari de la línia pragmàtica i que voldrà tenir influència en les decisions que es prenguin al Congrés. Sigui com sigui, fins que no es tanqui un acord tampoc es desencallaran les municipals, on Elsa Artadi ha de ser la número dos a Barcelona per darrere de Quim Forn; i les europees, on guanya pes la candidatura de Carles Puigdemont, que competiria altre cop amb Oriol Junqueras.

Optimisme al PSC

Mentrestant, la resta de partits ja han posat en marxa les seves maquinàries electorals per al 28-A. Els més optimistes són el PSC després que l’últim CIS els situés per primer cop en molts anys com a primera força a Catalunya, desbancant tant els comuns com ERC gràcies al fenomen del vot útil al voltant de Pedro Sánchez. Els republicans han respost a aquestes dades apostant pel seu valor electoral més potent, Oriol Junqueras, que va reaparèixer fa quatre setmanes al Tribunal Suprem amb un discurs que va tenir un efecte balsàmic sobre les bases republicanes. A la pràctica, però, el candidat real seria Gabriel Rufián.

Els comuns són conscients que no podran repetir els grans resultats del 2015 i el 2016 i temen, a més, que si finalment es presenta, la CUP els pugui restar vots. Per evitar-ho pretenen jugar la carta de Jaume Asens. El PP intentarà salvar els mobles, previsiblement amb Dolors Montserrat, davant la puixança d’Arrimadas i Cs.

Una diputada de Cs serà la 2 de Valls a Barcelona

El candidat de Cs a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha hagut de renunciar a fitxar una independent potent perquè sigui la seva número dos a la llista. Finalment ho serà l’actual diputada del partit taronja al Parlament María Luz Guilarte. El número tres està reservat per a l’exministre socialista Celestino Corbacho i el número quatre per a l’exsenadora d’Unió Democràtica Eva Parera. L’actual edil de Cs Noemí Martín ocuparà el número vuit. De moment, doncs, Valls no ha aconseguit col·locar cap independent en els primers llocs de la llista i s’ha hagut de conformar amb membres de Ciutadans i fitxatges d’altres partits. En l’acte d’ahir, l’ex primer ministre francès es va definir com a “feminista” i va reivindicar el pes de les dones en tots els seus projectes polítics. Per la seva part, Guilarte va defensar la regulació de la prostitució.

stats