DEBAT INTERN
Política 01/08/2020

Jordi Sànchez es perfila com a secretari general de JxCat

Puigdemont tindrà la presidència i Turull ocuparà una vicepresidència

Núria Orriols
4 min
Jordi Sànchez es perfila com a secretari general de JxCat

BarcelonaSi fa un parell de dies l’opció que el líder de la Crida, Jordi Sànchez, acabés de secretari general de JxCat perdia força, en les últimes hores això ha canviat. Les reticències dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull s’haurien aparcat i, davant el debat de noms, tot apunta que Sànchez serà el secretari general del nou partit -segons diverses fonts consultades per l’ARA-. Alhora, Turull ocuparia una vicepresidència del partit, ja que Rull ha dit públicament que no seria a la direcció de JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera es dibuixaria un tàndem entre l’expresident Carles Puigdemont com a president del partit i Sànchez com a número dos, juntament amb representació dels presos polítics del PDECat. L'excap de gabinet de Puigdemont Josep Rius i la diputada Elsa Artadi també es perfilen com a vicepresidents i, en el cas d'Artadi, també ostentaria la figura de portaveu. Pel que fa a la secretaria d'organització, s'hi perfila David Saldoni, exalcalde de Sallent i expresident de l'Associació Catalana de Municipis, proper a l'exconseller Miquel Buch i a Turull. També és un home del conseller Damià Calvet ja que des de l'any passat forma part del seu equip al departament de Territori com a director general de Transport i Mobilitat. A la secretaria de finances hi hauria una dona, que podria ser la diputada de Reus Teresa Pallarès, que prové del PSC.

També s'augura un lloc a la nova direcció a alcaldes o alcaldesses del PDECat que han fet el pas a Junts, amb la de Girona, Marta Madrenas, al capdavant; el conseller de JxCat Damià Calvet també tindrà un rol, a més de la cap de files a Madrid, Laura Borràs, la portaveu adjunta al Parlament, Gemma Geis, el president del grup parlamentari, Albert Batet i algun perfil dels independentistes d’esquerres com el Pep Andreu. En tot cas, l’executiva encara s’està acabant de configurar i si alguna cosa tenen assumida dins de Junts per Catalunya és que tot pot canviar fins a l’últim moment: tenen fins avui a les dotze de la nit per tancar un acord. En els últims dies, quan l’opció Sànchez s’havia apagat, s’ha produït un ball de noms. S’ha valorat per a la secretaria general Elsa Artadi o Josep Rius, el president del grup parlamentari, Albert Batet, o l’alcaldessa Marta Madrenas. El difícil equilibri entre totes les famílies, però, ha retornat a l’esquema inicial.

Jordi Sànchez es perfila com a secretari general de JxCat

El reglament electoral de JxCat preveu tres urnes diferents per escollir l’executiva els dies 8, 9 i 10 d’agost per votació telemàtica. La candidatura de Puigdemont aniria acompanyada d’un equip de vicepresidències -paritari- que es votarà conjuntament. La candidatura a secretari general, en aquest cas si acaba sent Sànchez, també es votarà amb la secretaria d’organització i la de finances. Per ser escollits, han de superar el 50% dels vots de la candidatura en conjunt. Finalment, hi haurà una tercera urna amb una llista de divuit membres que es votaran de manera individual. Si hi hagués una llista alternativa, els militants podrien votar candidats de les dues i acabarien formant part de la direcció els més votats. En el congrés fundacional de la Crida va ser així: la llista oficial va competir amb una altra, dos integrants de la qual van aconseguir entrar per vots al govern de l’associació que ara dona suport a JxCat.

Pressió sobre Bonvehí

Mentre es comença a aclarir el debat intern per escollir direcció de Junts, al PDECat les aigües continuen remogudes. Ahir va presentar la dimissió la vicepresidenta, Míriam Nogueras, i les membres de la direcció Lourdes Ciuró i Francina Vila. Es tracta de les tres dirigents que més havien pressionat perquè la militància del PDECat passés en bloc a JxCat i que havien liderat el sector crític enfront de David Bonvehí, Ferran Bel i Marc Solsona.

Jordi Sànchez es perfila com a secretari general de JxCat

Amb les tres dimissions d’ahir ja són quatre dirigents les que han deixat el seu càrrec orgànic des que es va fer el congrés constituent de JxCat el dia 25 de juliol. La primera a fer-ho va ser Montserrat Morante, que ja va participar en l’operació perquè Puigdemont es quedés les sigles de Junts davant el PDECat. Fonts oficials del partit treien ahir importància a les dimissions i remarcaven que “només són tres”. Tot i deixar el càrrec, tant Nogueras com Vila i Ciuró mantindran el carnet del partit. Estan a l’espera que Bonvehí arribi a un acord amb l’expresident a Waterloo, ja que en els últims dies s’ha intentat acostar posicions. Dijous, en el consell nacional del Partit Demòcrata, Bonvehí va dir que hi havia una via oberta de negociació i que no descartava res.

stats