Política 17/10/2011

PxC admet en el judici que va fer 3.000 fotocòpies dels pamflets xenòfobs perquè eren "graciosos"

Anglada diu que el judici pel cas dels pamflets de Vic "és una caça de bruixes" contra ell. El líder de PxC és jutjat per un delicte "de provocació a la discriminació i a l'odi" pel qual la fiscalia li demana una pena de 18 mesos de presó

Agències
2 min
Anglada prepara el  salt al Congrés

BarcelonaUn candidat de Plataforma per Catalunya (PxC) a Vic, Juan Carlos Fuentes Linares, admet que l'any 2007 va fer 3.000 fotocòpies d'uns pamflets xenòfobs perquè els va trobar "graciosos i gens ofensius". Ho ha admès aquest dilluns en el judici contra ell mateix i el seu cap de files, Josep Anglada, per haver distribuït aquesta propaganda durant la campanya electoral de les municipals de 2007.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de PxC), en arribar al jutjat penal 2 de Manresa –on s'ha fet el judici perquè a Vic no hi ha sales prou espaioses–ha assegurat que aquest cas és una "caça de bruixes" contra ells. Se l'acusa d'un delicte de "provocació a la discriminació i a l'odi". En declaracions a la premsa, ha explicat que "ell no té res a veure amb aquests pamflets" i que "no els havia vist mai".

Tanmateix, un cop dins de la sala de vistes, el primer a declarar ha estat Juan Carlos Fuentes Linares, l'altre membre de PxC jutjat. Ha explicat al jutge que va trobar els pamflets a la seva bústia i en semblar-li "graciosos i gens ofensius" va fer-ne 3.000 còpies per repartir, "sense informar-ne a Anglada", a qui ha intentat exculpar amb aquestes declaracions. Tot i això, no ha pogut evitar comentar que al líder de PxC li va "fer gràcia" saber que Fuentes havia fet aquestes fotocòpies.

En segon lloc, ha declarat Anglada, que ha explicat al jutge que va conèixer l'existència dels pamflets "a través dels mitjans de comunicació" i una vegada havien passat ja les eleccions. Malgrat aquesta manca de coneixement sobre l'activitat del seu petit partit, ha admès haver-lo tingut a les mans dos dies abans dels comicis, però no hi va donar importància. A més a més, afirma que no li consta que "el contingut del pamflet sigui veritat" ni que vagi "en contra de la immigració".

Per últim, Marta Riera, militant de PxC ha reconegut en el judici que Josep Anglada, durant el congrés que la formació va celebrar l'any 2008, va afirmar que "aquest col·lectiu és xusma, xusma, xusma", referint-se de forma genèrica als immigrants.

El pamflet que ha portat Anglada i el seu company de partit fins els jutjats era una imitació d'una carta suposadament escrita per un magrebí sense papers que demanava el vot pels grups municipals d'ERC, CiU, IU, CUP i PP. intentava ser una nota humorística per demostrar que aquests partits afavoririen els immigrants, segons la formació d'Anglada. En el mateix fulletó s'informava que PxC tenia la intenció d'expulsar els immigrants de Catalunya.

A banda de la pena de presó de 18 mesos i la multa, el fiscal també demana la inhabilitació d'Anglada i de Fuentes per presentar-se com a candidats a les eleccions amb suspensió de càrrec públic. Les entitats Veus Diverses, Centre Cultural Islàmic i la Comunitat Musulmana de Vic demanaven també un any de suspensió d'activitats i clausura de locals de PxC.

El fiscal demana per a ell un any i mig de presó, i SOS Racisme eleva la petició de pena als tres anys. L'advocat de la defensa, José Maria Ruiz de la Puerta, és conegut per la seva militància en organitzacions espanyoles d'ultradreta.

stats