DIARI DE CAMPANYA DE JUNTS PEL SÍ
Política 19/09/2015

La bandera republicana amagada entre flassades de can Mainat

El membre de La Trinca i candidat número 77 per Barcelona de Junts pel Sí fa la seva primera aparició en un míting de gran format a Manresa

Oriol March
2 min
Els candidats de Junts pel Sí, en un míting a Manresa / ACN

ManresaAls candidats de Junts pel Sí els presenten com si fossin jugadors de l'NBA. Una 'speaker', Ima Mis –encarregada d'organitzar els actes de Convergència en totes les campanyes–, va cridant el nom dels protagonistes, que travessen un passadís fins a situar-se als llocs reservats per als primeres espases. L'alineació varia cada dia. A Manresa, en un míting davant 4.500 persones, el trident ofensiu el formen Carme Forcadell, Artur Mas i Oriol Junqueras. O, si més no, així ho anuncia la periodista Xantal Llavina, presentadora de l'acte i que en tot moment fa servir la primera persona del plural per referir-se a la candidatura formada per CDC i ERC. L'estrella convidada del dia –és a dir, un dels famosos que integra la llista– és Josep Maria Mainat, membre de La Trinca i productor televisiu. Va al número 77 de la candidatura per Barcelona, i calcula que Junts pel Sí hauria d'aconseguir un 90,5% dels vots perquè fos escollit diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més o menys, rememora Mainat en la seva intervenció, és el percentatge de sufragis a favor que va rebre la Constitució del 1978 a Catalunya. Recorda que la seva mare, antifranquista, va pintar dues barres vermelles de més a una bandera espanyola durant la dictadura per convertir-la en una senyera. Ho va fer d'amagat, que és el mateix mètode que feien servir a casa per tenir una bandera republicana. La tenien entre flassades, ben resguardada, per mantenir viu el record dels temps anteriors al franquisme. A Mainat se'l veu feliç de ser candidat, còmode en el paper de mestre de cerimònies, amb ganes de saludar la seva filla petita. Finalment ho fa: l'aixeca en braços, la puja momentàniament a l'escenari i li fa un petó a la galta.

El cronòmetre avança i ja és el torn del president d'ERC, Oriol Junqueras, que carrega contra la banca pel comunicat contra el procés fet públic hores abans. També ho fa Artur Mas, president de la Generalitat i candidat a la reelecció, que vaticina una victòria rotunda de Junts pel Sí en cas que l'Estat vagi apujant el to de la "campanya de la por". El seu to contra la banca i els grans poders sorprenen, tenint en compte l'associació que ha existit tradicionalment entre Convergència i les elits econòmiques. Carme Forcadell, la tercera pota del trident sobiranista a Manresa, llança una dura diatriba contra la banca pel rescat financer –"pagat amb 60.000 milions d'euros que són nostres"– i posa deures als assistents. "Agafeu el mòbil i truqueu a tots els contactes per convèncer-los", crida Forcadell. Si ho fa Artur Mas, segurament es trobarà que bona part de l'agenda ja no li agafa la trucada. O potser rebrà resposta després del 27-S.

stats