ELECCIONS EUROPEES
Política 11/05/2014

Terricabras creu que les polítiques d'austeritat europees són culpables de l'alta abstenció prevista

El candidat d'ERC reclama un impost a les transaccions financeres ambiciós i pagar en 25 anys el deute que superi el 60% del PIB d'un estat

Roger Tugas
2 min

AmpostaEl cap de llista d'ERC-NECat a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, ha afirmat aquest diumenge des de l'Amposta (el Montsià) que part de la culpa del poc interès per les eleccions europees és perquè els ciutadans "s'han sentit allunyats d'Europa per les polítiques econòmiques d'Europa, per l'obsessió per l'austeritat". "Si és així, ens tenen el costat, però serà pitjor si no hi anem", ha opinat, i ha lamentat que fins ara s'ha aplicat una "política que ha afavorit les grans multinacionals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per revertir el rumb, Terricabras, ha apostat per aplicar un impost a les transaccions financeres, però un d'ambiciós, ja que el tribut que han pactat per al 2016 diversos estats de la Unió Europea "és un impost a les transaccions financeres tan feble que han pervertit la idea". "Volen afavorir encara les grans empreses i els bancs", ha lamentat.

De la mateixa manera, el cap de llista d'ERC ha apostat per alleugerir la pressió per retornar el deute. Terricabras, de fet, ha dubtat que calgui tornar-lo tot, però, en cas de fer-ho, creu que s'hauria de fer de manera més progressiva, especialment per als països més endeutats. "Que s'accepti un deute fins al 60% del PIB i, a partir del 60%, que es mutualitzi, es posi a part i es pagui en 20 o 25 anys, que es doni un respir a cada estat endeutat, perquè dediqui els recursos a la creació d'ocupació", ha reclamat.

De la mateixa manera, atès que en un futur preveu que els països emergents superaran en riquesa Europa i els EUA, Terricabras creu que "Europa s'ha de convertir en referent mundial dels drets humans, de la llibertat d'expressió, de la diversitat acceptada". Així, proposa cal aprovar "directives que es plantegin la qüestió de la immigració". "O es planteja a nivell europeu o és un desastre, amb pilotes de goma al sud mentre Alemanya i França expulsen els que no els interessen", ha criticat.

Quant a l'enquesta de 'La Vanguardia', Terricabras ha apuntat que la campanya està al principi i les intencions de vot poden variar molt, tot i que ha demanat una alta participació electoral i que es faci confiança als partits que van donar suport a la data i la pregunta de la consulta.

stats