ELECCIONS EUROPEES
Política 11/03/2014

Terricabras afirma que Catalunya es juga a les eleccions europees la seva presència a la UE com a estat

El candidat d'ERC es mostra partidari d'una Constitució catalana que "fos només d'una o dues pàgines per proclamar-hi els valors fonamentals de la nova República"

Roger Tugas
2 min
Josep Maria Terricabras, cap de llista d'ERC per a les eleccions europees, en la conferència d'aquest dimarts / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl candidat d'ERC a les eleccions europees, el filòsof Josep Maria Terricabras, s'ha mostrat convençut aquest dimarts que, "arribat el moment, el Parlament Europeu, fidel al seu esperit democràtic fundacional, també donarà suport la voluntat legítima dels ciutadans de Catalunya de poder votar, sense que això impliqui que el Parlament s'hagi d'immiscir en el sentit del seu vot, que correspon exclusivament al poble de Catalunya". Ho ha afirmat durant la conferència 'Un país nou per una nova Europa' a l'auditori ONCE, que s'ha omplert amb gairebé 400 persones. Per garantir-ho, però, ha demanat el vot per ERC, ja que ha assegurat que en aquests comicis s'hi comença a "jugar a curt i mitjà termini l'inici d'una presència estable, definitiva, de Catalunya a la Unió Europea com a estat de ple dret". En aquest sentit, ha apuntat que es votarà "el 9 de novembre, però també ho farà abans, el 25 de maig, per enviar a Europa uns representants més conscients i apoderats que mai".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, Terricabras ha apuntat que "no hem d'anar a Europa a parlar només de nosaltres, com si volguéssim que Europa estigués només per nosaltres" i s'ha mostrat partidari de treballar per un altre model d'Unió Europea (UE), primer des del Parlament Europeu, i després com a estat membre. Així, ha lamentat que Europa "ha aparegut molt més interessada per defensar el capital, els mercats, els bancs i les grans corporacions que no pas els ciutadans, la dignitat del seu treball, la força de la seva cultura o el medi ambient, per exemple". Malgrat tot, ha recordat que prop del 70% de les normes actualment emanen del Parlament Europeu, que s'ha pronunciat en contra de la política d'habitatge de l'estat espanyol, la reforma de l'avortament o la doctrina Parot.

De la mateixa manera, el cap de llista d'ERC ha defensat que, en consonància, es comenci a dissenyar un nou model d'estat per a Catalunya. Així, s'ha mostrat partidari d'una Constitució catalana que "fos només d'una o dues pàgines per proclamar-hi els valors fonamentals, essencials de la nova República, sense retòriques absurdes ni constriccions innecessàries". "No podem cometre el disbarat de fer un nou país i de quedar-nos amb formes velles, obsoletes, injustes", ha afegit en una conferència carregada de referències a filòsofs històrics i en la qual el líder d'ERC, Oriol Junqueras, no ha pogut assistir per malaltia. Sí que hi era la secretària general, Marta Rovira, altres dirigents republicans, l'exdiputat socialista Toni Comín i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal.

stats