HOMENATGE A MACIÀ
Política 25/12/2014

Rull apel·la a la Solidaritat Catalana de 1907, on va participar Macià, per reivindicar la llista única

El dirigent de CDC replica al rei que "la Catalunya que decideixi el seu futur és la que tindrà millor relació amb l'estat espanyol"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha participat en l'homenatge d'aquest dijous a Francesc Macià en el 81è aniversari de la seva mort, des d'on ha recordat que els inicis polítics de l'expresident català van ser en la candidatura unitària de Solidaritat Catalana, que el 1907 va unir en una llista a les eleccions espanyoles nacionalistes catalans, carlins i republicans i va obtenir una majoria clara a les demarcacions catalanes. Aquesta unitat excepcional, com ha recordat Rull, va respondre a l'assalt a la revista 'Cu-Cut' i a la llei de jurisdiccions, que fixava que "qualsevol pretesa ofensa a la unitat de l'estat espanyol s'havia de tramitar per la justícia militar". "Ha passat més d'un segle i avui l'exercici de la llibertat d'expressió i de la democràcia també passa pels tribunals", ha opinat, ja que "pretenen resoldre pels tribunals allò que són incapaços de dirimir a les urnes". Per això, el número dos de CDC ha apel·lat a aquella experiència per insistir en la idea d'una candidatura unitària que sumi com a mínim CiU i ERC per encarar unes eleccions plebiscitàries: "Ha de servir de precedent, [...] units som clarament invencibles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, pel que fa al discurs nadalenc del rei Felip VI, Rull ha replicat que "la democràcia mai separa, sempre uneix". "La principal absència en el discurs va ser l'apel·lació a la democràcia, la Catalunya que decideixi el seu futur és la que tindrà millor relació amb l'estat espanyol", ha defensat. El dirigent de CDC també ha opinat que "el discurs va ser interessant pel que fa a la regeneració democràtica. "Que hi aprofundeixi, regeneració significa també deixar votar els catalans", ha insistit.

En l'homenatge, que CDC ha realitzat juntament amb les seves joventuts, la JNC, Rull ha assegurat que "sí que tindrem un país lliure", ja que "estem a punt de guanyar aquesta llibertat per la qual Macià va treballar".

stats