Política 21/02/2023

Judici a Borràs: els testimonis acrediten la falsedat dels pressupostos per a la ILC

La defensa de la líder de Junts xoca amb el tribunal: "No faré les preguntes que vostè vol que faci"

4 min
La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, al judici.

BarcelonaDesprés de la declaració de fins a deu testimonis en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, aquest dimarts ha quedat acreditada una de les qüestions clau de la causa: la presentació de diversos pressupostos falsos a la institució. Un rere l’altre els interrogats han anat confirmant, al visualitzar la documentació del sumari, que cap d'ells no s'havia postulat per obtenir l'adjudicació de treballs informàtics de l'ens malgrat constar en els expedients de contractació vinculats a Isaías Herrero. Tampoc havien facilitat als acusats, segons han declarat, les seves dades per fer-ho. La Fiscalia ha volgut demostrar així una de les seves tesis: que per als 18 contractes menors sota sospita es van presentar pressupostos falsos per complir formalment el requisit legal de buscar diverses ofertes, però que en realitat l'únic adjudicatari, de forma directa o indirecta, sempre acabava sent Isaías Herrero. De fet, aquest mateix empresari, acusat en el procediment, va confirmar ahir dilluns que havia elaborat aquests "pressupostos comparsa" –alguns d'ells sense autorització dels tercers–, a més d’afirmar que Laura Borràs, presidenta en aquell moment de la ILC, ho sabia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia ha fet visualitzar al tribunal diversos pressupostos que consten en els expedients dels contractes menors. Pressupostos que sobre el paper haurien presentat altres empreses diferents a Isaías Herrero per obtenir els encàrrecs de la institució. Ara bé, els testimonis han assegurat que no sabien res d'aquests pressupostos i que les seves dades s’havien utilitzat sense el seu consentiment. Han sigut paradigmàtiques les declaracions del cunyat d’Isaías Herrero –A.R.– o les d’un escriptor amb diferents empreses –A.C.V.–. Per una banda, el primer ha explicat que es va assabentar que l'acusat havia usat les seves dades per la policia, un cop començada ja la investigació del cas. Mentre que el segon, el testimoni A.C.V., propietari d'Elit3 14 SL, també ha expressat sorpresa. "Jo soc escriptor", ha assegurat quan ha vist l'encàrrec en què apareixien les seves dades. "Tampoc soc dissenyador", ha afegit quan la Fiscalia li ha mostrat un altre pressupost en què també constava. "Estic totalment impressionat per les coses que estan sortint aquí", ha declarat després d'assegurar que mai va autoritzar ni Borràs ni Herrero a utilitzar el seu nom.

En tot cas, a preguntes de la defensa de la líder de Junts, aquest mateix testimoni ha posat en valor la tasca de la presidenta del Parlament suspesa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes –s’ha referit a ella com a "doctoríssima" en literatura–, així com el treball d’Herrero. "Amb l’entrada de Laura Borràs [...] hi va haver un canvi molt important, només cal veure l’abans i el després", ha dit, a més d’opinar que prèviament aquest ens dependent de la Generalitat "estava més mort que viu".

El rol que el tribunal consideri que han tingut els acusats en l’elaboració d’aquests pressupostos falsos és clau per determinar la seva responsabilitat penal. En concret, el delicte de falsedat documental al qual s’enfronten, amb una pena de presó de 6 anys per a Borràs i Herrero, així com l'empresari Andreu Pujol, amb una petició de 3 anys de privació de llibertat, que la Fiscalia defineix com a "col·laborador necessari". També se'ls demana una pena de fins a 21 anys d'inhabilitació per aquest tipus penal i el delicte de prevaricació.

Xoc de la defensa de Borràs amb el tribunal

Tot i que en la majoria de testimonis la defensa de Borràs ha fet les preguntes que ha volgut, hi ha hagut un xoc amb el tribunal en el cas d’una de les declaracions. Una topada que se suma també a la d’ahir dilluns quan el president del TSJC, Jesús María Barrientos, va frenar l’advocada Isabel Elbal quan va enumerar els antecedents penals i el consum de droga d’Herrero per laminar la credibilitat de la seva declaració com a acusat –en la qual va incriminar Borràs– després d’haver explorat un pacte amb la Fiscalia.

Aquest dimarts la mateixa Elbal també s’ha enfrontat a Barrientos quan li ha denegat preguntar a una testimoni determinades qüestions. "No faré les preguntes que vostè vol que faci, faré les preguntes que em semblen interessants per a la defensa", ha expressat amb vehemència la lletrada. Aquest enfrontament s’ha produït quan l’advocada de Laura Borràs preguntava a una de les testimonis del judici si la feina que feia l’empresari Isaías Herrero per a la Institució de les Lletres Catalanes –a qui presumptament va beneficiar Borràs– tenia valor artístic. "Això no està en qüestió", li ha etzibat Barrientos, asseverant-li que no era d’interès per al tribunal. També el successor de Borràs a la ILC, Joan-Elies Adell, en la seva declaració, ha lloat Herrero: ha explicat que havia guanyat diversos premis literaris a Vinaròs –ell era membre del jurat i ha assegurat que el van acabar fitxant perquè no parava de guanyar– i l'ha arribat a definir com "el Rafa Nadal de la poesia digital".

La intenció de la defensa de Borràs és demostrar que les tasques que feia Isaías Herrero no eren d’un "mer informàtic", sinó que tenien valor creatiu, una manera de provar –segons ha explicat Gonzalo Boye– que no hi va haver delicte de prevaricació perquè no hi havia "arbitrarietat" en l’elecció de l'adjudicatari. Estava basat, d'acord amb la tesi de la defensa, en el treball "artístic" d'Herrero.

Amb la declaració de deu persones aquest dimarts, el judici continuarà demà dimecres amb més compareixences clau: d'una banda, el funcionari de la ILC que estava investigat i, després de col·laborar amb la instrucció, ha sigut apartat de la causa i cridat a declarar com a testimoni; i de l'altra, la responsable de contractació de la ILC.

stats