Política 18/11/2019

"Aquest és un cas de vulneració de la llibertat d'expressió i de censura": la declaració del president, en deu frases

Torra admet haver desobeït, però manté que no és delicte perquè es tractava d'una ordre "il·legal"

Núria Orriols / Montse Riart
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha contestat només les preguntes del seu advocat, Gonzalo Boye, en el judici per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ha rebutjat, així, contestar a la fiscalia i a l'acusació popular, representada pel partit d'extrema dreta Vox, a qui Torra ha titllat de "franquista", la qual cosa ha provocat la intervenció del president de sala, Jesús María Barrientos, que ha demanat que no es facin "desqualificacions" a les parts. A continuació es resumeix en deu frases la declaració del cap de l'executiu català davant del tribunal del TSJC.

1. "Vox és un partit franquista. Aquest país va patir quaranta anys de dictadura feixista i, per tant, no contestaré a les seves preguntes", ha dit el president en ser preguntat si contestaria les preguntes del partit d'extrema dreta com a acusació popular.

2. "Obeir un acte nul i il·legal o, per contra, prevaricar. De fet, la JEC hauria comès un presumpte delicte de coaccions", ha declarat el president de la Generalitat, Quim Torra, en resposta a les preguntes del seu advocat, Gonzalo Boye.

3. "Aquest és un cas de vulneració de la llibertat d'expressió i de censura", ha conclòs contundent el president, que ha afegit: "Sí, vaig desobeir l'ordre, però era impossible complir una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia competència per fer-ho".

4. Torra també ha defensat que el llaç groc reuneix el "consens" de la societat catalana. "Hi ha la massa suficient a Catalunya per considerar que el rebuig a la judicialització és un consens en la societat catalana". "Ens repugna la judicialització de la política, som gent demòcrata", ha conclòs el cap de l'executiu català.

5. El president ha deslligat el concepte presos polítics dels partits independentistes. "L'expressió presos polítics no és patrimoni de ningú, sinó de tothom que lluita per la llibertat", ha afirmat Torra.

6. Torra també ha al·ludit al president de sala, Jesús María Barrientos, en la seva declaració. "Són presos polítics encara que a algú l'incomodi. Ho són per més que algú s'aixequi d'una sala quan se'n parla", ha expressat el president, fent referència implícitament a l'actitud de Barrientos en un acte del Col·legi d'Advocats de Barcelona quan el president del Parlament, Roger Torrent, va denunciar l'existència de presos polítics. Barrientos va marxar de l'acte juntament amb el fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres, que és qui lidera l'acusació contra el president de la Generalitat en aquest judici.

7. "La pregunta no és per què la Generalitat tenia un llaç groc, sinó per què no era en altres edificis públics com la Delegació del govern espanyol", ha dit el president, afirmant que l'Estat hauria de complir la resolució del grup de treball de detencions arbitràries de les Nacions Unides.

8. El cap de l'executiu també ha negat tenir la potestat sobre tots els edificis públics de la Generalitat. "No tenia potestat per dictar una ordre general", ha afirmat el cap de l'executiu, ironitzant fins i tot que si el Govern tingués la propietat de totes les dependències de la Generalitat podria "tapar algun forat".

9. "Com a president de la Generalitat tinc molts deures, però un dels primers és protegir els drets i les llibertats dels ciutadans", ha assegurat el president sobre la seva actuació, que manté que s'empara en la llibertat d'expressió.

10. "Jo no ordenaré mai a ningú que retiri un llaç o una estelada que ell consideri que ha de lluir en el seu edifici", ha conclòs el president.

stats