Política 05/09/2019

Junqueras advoca per un govern de concentració i obre la porta a unes eleccions anticipades

El líder d'ERC creu que tot el que s'ha fet era necessari "per la manca d'alternatives de l'Estat"

Ara/agències
2 min
Junqueras advoca per un govern de concentració i obre la porta a unes eleccions anticipades

BarcelonaMentre que al govern de l'Estat la repetició electoral forma part de les travesses que hi ha sobre la taula, a Catalunya l'anticipació dels comicis és una possibilitat que sona amb força. Tot i que ahir l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descartar aquesta via des de Brussel·les, aquest dijous al matí el president d'Esquerra Republicana ha insistit en tenir en compte unes eleccions anticipades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del centre penitenciari de Lledoners, Oriol Junqueras ha advocat per un govern de concentració per fer front a la sentència de l'1-O que es farà pública les pròximes setmanes contra els dotze dirigents independentistes. "Seria bo que el govern de Catalunya representi tant com sigui possible el 80% de la societat catalana que està en contra de la repressió", ha reflexionat l'exvicepresident del Govern en una entrevista per escrit a la Cadena SER.

Aquesta possibilitat ja fa setmanes que sona, després que membres del partit com el president del Parlament, Roger Torrent, o el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la posessin sobre la taula. Com també ho és la via electoral per resoldre l'atzucac en què es troba l'independentisme de cara a construir una estratègia unitària. "No hem de tenir por a unes eleccions anticipades", ha manifestat Junqueras, que ha reiterat que els republicans es mantindran en el diàleg malgrat la confrontació per part l'Estat. "Existeix perquè és nega a parlar i a asseure's en una taula de diàleg", ha valorat.

Aprovar els pressupostos

Si l'argument del 80% de la societat catalana serveix per justificar un govern de concentració, a parer del president d'ERC, també ho fa a l'hora d'aprovar uns pressupostos de la Generalitat. "Cal una majoria parlamentària al més àmplia possible", ha manifestat Junqueras, que ha afegit: "Estic segur que cap demòcrata hauria de tenir por al vots dels ciutadans expressat en unes eleccions. El millor aval sempre és el conjunt de la ciutadania".

En un altre sentit, l'exvicepresident ha considerat que va valer la pena "complir amb el mandat popular de les urnes", en al·lusió al referèndum de l'1-O i la posterior declaració d'independència del dia 27. "El món ha pogut veure els dèficits democràtics de l'estat espanyol", ha explicat.

Segons Junqueras, tots els passos fets fins ara eren "imprescindibles en el camí cap a la democràcia i la República" i eren "necessàries, sobretot, per la manca d'alternatives ofertes per part de l'Estat". Ara bé, el líder dels republicans també ha admès que "no ha estat suficient" i ha instat els ciutadans a "persistir".

"Ningú no ha claudicat ni renunciat a l'objectiu de la República", ha recordat. Un objectiu que Junqueras ha qualificat de "demanda raonable, democràtica, legítima i, fins i tot, irreversible". "Trigarà més o menys, però no tinc cap dubte que ja fa temps que hem superat el punt de no retorn", ha sentenciat.

stats