Política 02/09/2020

Junqueras qüestiona l'estratègia de Puigdemont i creu que la confrontació ara és anar "a perdre"

El líder d'ERC diu que no donaran suport als pressupostos mentre la Moncloa faci propostes "només per a la dreta"

Quim Bertomeu
4 min
L’exvicepresident Oriol Junqueras abans d’entrar a la presó de Lledoners aquest agost.

BarcelonaJa fa temps que era públic i notori que les estratègies de JxCat i ERC per avançar cap a la independència havien començat a divergir, però aquest dimecres n'ha arribat la constatació definitiva. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha qüestionat obertament la via de la "confrontació intel·ligent" contra l'Estat proposada fa dues setmanes per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i ha dit que, ara mateix, és una opció condemnada "a perdre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si iniciem una confrontació amb l'Estat en les condicions actuals anirem a perdre i nosaltres el que volem és guanyar", ha expressat el líder republicà en una entrevista amb Europa Press. Per a Junqueras, l'independentisme encara no torna a estar en condicions de plantejar un nou embat i conclou: "Si volem resultats diferents haurem de preparar-nos millor". I aquest preparar-nos millor passa, segons ell, per seguir sumant suports al moviment i gestionant les institucions amb la màxima solvència possible. Llavors, quina és la via d'Esquerra? Doncs Junqueras insisteix que és la via del diàleg amb el govern espanyol –per negociar un referèndum i una amnistia–, i ho fa apel·lant al lema del desaparegut Tsunami Democràtic: "Els nostres conciutadans i conciutadanes reclamaven diàleg i sit and talk, oi?", esgrimeix.

Les paraules de Junqueras són un primer tast de la proposta política per a Catalunya que juntament amb la secretària general del partit, Marta Rovira, presentarà dilluns que ve. Segons ha publicat l'ACN i ha confirmat l'ARA, llavors veurà la llum el llibre escrit a quatre mans 'Tornarem a vèncer (i com ho farem)' (Ara Llibres) on explicaran la seva estratègia. No diferirà molt de l'aposta pel diàleg i per eixamplar la base de suports a la independència que han fet últimament. Però ERC no només busca explicar quines idees té per al país, sinó contraposar la seva estratègia, que creuen que està feta de concrecions, a la de JxCat. "Confrontació intel·ligent no se sap què vol dir", apunten des de la direcció d'ERC. Junqueras també demana més definició a Puigdemont sobre aquesta confrontació: "Quina és la proposta? Com es farà?".

Rufián amb Sánchez

La via del diàleg amb l'Estat que proposa Esquerra també ha evidenciat últimament els seus punts dèbils. És una estratègia que ofereix més concrecions –com la creació de la taula de diàleg–, però per ara no ha donat rèdits més enllà d'una primera trobada. La taula que ERC i els socialistes van acordar a canvi de facilitar la investidura de Pedro Sánchez segueix paralitzada des del 26 de febrer, l'única vegada que s'ha reunit, i els republicans detecten manca de voluntat dels socialistes –i també de JxCat– per tornar a reunir-la. En aquest context, el líder d'Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián, es reunirà aquest dijous amb Pedro Sánchez a la Moncloa en el marc de les reunions que el president espanyol ha agendat amb tots els líders parlamentaris. Fonts republicanes asseguren que, després de mesos veient que el PSOE no compleix amb els seus compromisos, l'únic que poden fer és anar a la trobada "a escoltar" amb totes les prevencions possibles.

L'última vegada que Rufián va anar a la Moncloa va ser el 30 de gener, en una trobada en privat amb un Sánchez que aquell dia havia amenaçat amb liquidar la taula de diàleg fins que no s'haguessin celebrat eleccions a Catalunya i s'hagués reordenat el mapa polític català. ERC aquell dia va aconseguir salvar la taula de negociació –amb trucada d'Aragonès a Sánchez inclosa–, però no ha avançat en cap direcció des d'aquell moment. Rufián també transmetrà el que el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha anat repetint aquest estiu. Sense taula de diàleg, els 13 diputats d'Esquerra en cap cas col·laboraran en l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Avui Aragonès també ha llançat noves advertències. Ha considerat que el PSOE i Podem "han d'aclarir-se" i dir si volen el suport de Cs o d'ERC de cara als comptes. Aconseguir el vot dels dos grups és, per a ell, incompatible. També Junqueras ha al·ludit a les sempre difícils relacions amb el PSOE: "Han de passar coses perquè la paciència no és infinita".

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dimecres.

A més, hi ha un segon element, més enllà de la taula de diàleg, que impossibilita qualsevol acord de transcendència i és la pressió que està fent la Fiscalia per acabar amb el tercer grau dels presos polítics. ERC creu que seria impossible sortir a la foto d'un eventual pacte pressupostari amb el PSOE si els presos segueixen tancats amb les condicions actuals.

Pendents de les eleccions

Les relacions entre ERC i el PSOE s'enfronten a més obstacles a part del diàleg i la Fiscalia. Si hi ha eleccions a Catalunya a la tardor, ¿quins incentius podrien tenir els republicans per pactar res amb els socialistes? Més aviat cap. En el si d'Esquerra s'ha instal·lat la sensació que, fins que no passin els comicis, serà molt difícil recuperar la via dels acords amb el PSOE i la mateixa taula de diàleg. Així doncs, toca esperar que el president de la Generalitat, Quim Torra, expliqui el seu calendari electoral en algun moment. En la mateixa entrevista, Junqueras ha insistit que el president hauria d'acceptar "seure i consensuar" amb ERC l'escenari perquè és el que haurien de fer dos socis de Govern. Fins ara, ni ho ha fet ni ha donat senyals de voler fer-ho. Ara mateix, els republicans només tenen dues coses clares de cara als comicis, les que depenen d'ells. La primera, quin serà el seu candidat: Pere Aragonès. Junqueras, un altre cop, li ha donat la seva benedicció. La segona, que la seva proposta política no serà la confrontació.

stats