PROCÉS SOBIRANISTA
Política 24/05/2016

Junqueras vol seduir la CUP amb 875 milions més de despesa social

Les polítiques de benestar copen el 73% dels comptes però els anticapitalistes exigeixen gestos polítics

Roger Tugas / Oriol March
3 min
El Parlament haurà de dirimir les diferències entre Junts pel Sí i la CUP en els pressupostos.

BarcelonaA les 12 del migdia, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, lliurarà a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els seus primers pressupostos com a responsable de les finances de la Generalitat. Són uns comptes que el conseller d’Economia i Hisenda ja ha anat avançant els últims dies i, per això, un cop se’n coneguin els detalls, totes les mirades aniran cap als principals socis de l’executiu. La CUP va decidir diumenge “deslliurar-se” de l’acord d’estabilitat amb el Govern i va encarir els seus vots per seguir-lo sustentant i, en concret, per aprovar-li els pressupostos. Per mirar-los de seduir, Junqueras ha augmentat les partides socials amb 875 milions més, però els anticapitalistes ja han deixat clar que, en una legislatura de transició, exigiran també gestos polítics, sobretot de desobediència. El Govern haurà de buscar el suport dels cupaires i mantenir una cohesió interna que ha estat absent les setmanes prèvies pel debat sobre si s’ha de modificar l’IRPF.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les últimes informacions avançades per la conselleria, el pressupost superarà aquest 2016 els 23.700 milions, una xifra superior en més de 1.200 milions a la de l’any passat. Un increment que s’explica pels 317 milions que se sumaran a la partida de salut, 211 milions més per a ensenyament i 173 milions per a serveis socials. Els tres àmbits de polítiques de benestar passaran de copar el 71,2% al 73% del total de recursos de la Generalitat. Així mateix, s’hi inclouran els 270 milions per al pla de xoc, 50 milions més per a universitats i recerca o els 110 milions per incrementar un 1% el sou dels empleats públics. Tots els departaments veuran incrementades les seves partides, per bé que el creixement també serà notable en estructures d’estat com la Hisenda pròpia, l’acció exterior o la fase ciutadana del procés constituent.

I tot això sense entrar en la reforma de cap impost rellevant. El debat de l’IRPF s’ha convertit en una exigència clau de la CUP després de la divisió provocada al Govern. Els anticapitalistes també volen canvis en l’impost de successions o en el de patrimoni, així com incloure entre els ingressos tots els tributs suspesos i anul·lats pel Tribunal Constitucional, amb l’impost a la banca com a insígnia.

Tributs suspesos

Junqueras, per contra, només inclou els tributs suspesos, de poca rellevància -el de pisos buits i a l’ADSL-, i aspira a quadrar el sostre de dèficit del 0,7% amb les bestretes pendents del 2014, la millora de l’economia i 850 milions d’estalvi en interessos del deute. Tot i això, la desobediència del topall de dèficit imposat per l’Estat també és una demanda de la CUP.

Fins a la tramitació parlamentària, per tant, no s’abordaran els elements més espinosos: les mesures tributàries i els gestos polítics. “Si els pressupostos no s’agafen com una eina política més enllà d’una gestió autonòmica, no hi tenim res a parlar”, avisava a Catalunya Ràdio el portaveu de la CUP, Xevi Generó, que també exigia que els comptes reverteixin privatitzacions i trenquin “amb les dinàmiques que imposa l’Estat”. Unes demandes que xoquen amb la voluntat de Junqueras d’aprovar uns pressupostos rigorosos que no incloguin partides fictícies -com els últims del seu predecessor, Andreu Mas-Colell-. Tot i això, el vicepresident considera encara que la CUP és “un soci absolutament fiable”.

Malgrat tot, les converses no es preveuen gens plàcides, sobretot des de l’assemblea dels anticapitalistes. Que el pacte pateix turbulències ho exemplifica el posicionament de la CUP i les crítiques d’Artur Mas cada cop que ha de valorar un moviment dels cupaires: ahir els va retreure que “presentin les coses de manera apocalíptica” quan, segons ell, Junts pel Sí està complint el pacte. El president de CDC, amb to aspre, va confessar-se “entre al·lucinat i preocupat” pels posicionaments de la CUP, i va insistir que l’acord inclou el suport als pressupostos.

Què passa si la CUP no vota els pressupostos? Les veus de CDC més pessimistes parlen de nous comicis -amb Carles Puigdemont de candidat-, i fonts de Govern ja aposten per anar a buscar el PSC o Catalunya Sí que es Pot, que ahir va constatar la distància en matèria fiscal amb l’executiu després de la reunió dels coordinadors nacionals d’ICV amb Puigdemont.

Des d’ERC també asseguren que una pròrroga pressupostària deixaria tocat el procés: restaria credibilitat a l’entesa i frenaria els recursos necessaris per a les estructures d’estat. A partir d’avui, i fins al juliol, hi haurà una -nova- dura negociació a tres bandes del full de ruta sobiranista.

stats