ERC presenta un decàleg per combatre Vox i acusa el PSC de "blanquejar" l’extrema dreta

Aragonès carrega contra els que alimenten la possibilitat d'un pacte entre ERC i el PSC: "Que s'acabin les mentides"

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha liderat aquest divendres l'acte al Camp de la Bota.

BarcelonaERC ha acabat situant finalment la lluita contra Vox al centre del seu discurs de campanya. Aquest dijous el president del partit, Oriol Junqueras, ja alertava de l'ascens del partit d'extrema dreta, i aquest divendres Esquerra ha presentat un decàleg per "confrontar" amb la formació de Santiago Abascal, que, segons preveuen totes les enquestes, seurà al proper Parlament. Els republicans volen que aquest decàleg l'assumeixin totes les formacions amb representació parlamentària i actuï com a "cordó sanitari" contra Vox. I ja ha aprofitat per carregar contra el PSC abans de saber si també s'hi comprometrà: el candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha acusat el PSC de "blanquejar l'extrema dreta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC ha escollit un lloc simbòlic per formular la seva proposta: el Camp de la Bota, on 1.700 persones van ser afusellades pel franquisme entre el 1939 i el 1952. L'encarregat de recordar-ho ha sigut l'exconseller Raül Romeva, que ha reivindicat la feina feta per ERC a la Generalitat en memòria democràtica. Ha posat d'exemple el pla de fosses que ell mateix va impulsar i que ha continuat la consellera Ester Capella, i ha recordat les gestions de l'exconseller Carles Mundó per aconseguir el tancament de la presó Model de Barcelona. "Les polítiques més ambicioses en memòria democràtica han vingut des de l'esquerra", ha proclamat.

Un cop reivindicada la feina feta, la número quatre de la llista d'ERC, amb molta presència en aquesta campanya, Najat Driouech, ha sigut l'encarregada de llegir el decàleg. Hi destaquen les proclames de no cedir "un mil·límetre davant del discurs ple de falsedats del feixisme", però també es parla de la conveniència de no "demonitzar el seu electorat". "No hem d'excusar les seves actituds, però hem de ser conscients que entre el seu electorat només es busquen solucions fàcils als problemes", ha reblat. Tot el discurs que ERC ha elaborat contra Vox sempre va parar al mateix punt: l'acusació final que el PSC, si guanya els comicis, no dubtarà en acceptar els vots de l'extrema dreta per fer president Salvador Illa. I l'encarregat de carregar contra els socialistes ha sigut el candidat republicà, Pere Aragonès. "Estan preparant el terreny per acceptar els vots del feixisme", ha assegurat. Com a mostra, segons el republicà, el fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, lloés dimecres Vox per haver facilitat la tramitació d'un decret sobre els fons europeus.

Querella de Valls i avís a JxCat

Al míting de la tarda Vox ha tornat a monopolitzar el discurs dels republicans, aquest cop a través del líder del partit al Congrés, Gabriel Rufián. "Si votes la ultradreta i ets classe treballadora, ets simplement un ratolí votant un gat", ha avisat des del barri del Clot. ERC assegura que existeix la possibilitat que es repeteixi el mateix escenari al Parlament després del 14-F que el que va passar a l'Ajuntament el juny del 2019. En aquest cas no serien els vots de Manuel Valls fent alcaldessa Ada Colau per barrar el pas a ERC, sinó els vots de Vox fent president Salvador Illa per barrar el pas als republicans. Per aquest motiu, Aragonès ha tornat a demanar "concentrar els vots en ERC".

Quan fa aquest relat, ERC titlla Valls de "xenòfob i racista" i el regidor de Barcelona ha decidit aquest mateix divendres presentar una demanda contra Aragonès i Borràs per aquesta qüestió. El republicà ha assegurat que no està gens preocupat i ha recordat que fa uns mesos també el van denunciar per presumptes injúries a la Corona, un cas que va acabar arxivat. "No em faran callar i molt menys l'extrema dreta", ha avisat.

Els republicans carreguen una vegada i una altra contra el PSC, però també es veuen obligats constantment a desmentir que hi hagi una possibilitat real de pactar amb els socialistes després de les eleccions. Aquest divendres Aragonès ha criticat que hi hagi partits independentistes que encara ho afirmin, en al·lusió a JxCat, i ha exigit "que s'acabin les mentides". "Amb el PSC res de res. Qui sembri aquests dubtes des de l'independentisme és que té por de la nostra victòria o vol desgastar", ha exclamat. També ha dit que, si és president, al seu Govern no hi haurà lloc per a "la corrupció". Només ell sap si es refereix al procés judicial que afecta Laura Borràs.

stats