AVANÇAMENT EDITORIAL
Política 16/03/2015

Junqueras: "Si guanyo, faré la independència, i si no me'n surto, me'n vaig a casa meva"

En un llibre que recull converses amb Justo Molinero, el president d'ERC aposta perquè una Catalunya independent comparteixi ambaixades amb altres països com Espanya

Acn
4 min
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, dirigint-se als membres del consell nacional del partit / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, assegura que se n'anirà a casa seva si guanya les eleccions i no se'n surt a fer la independència. Així ho expressa en un llibre titulat 'Revoltats' (Ara Llibres) i amb edició de Saül Gordillo que recull diverses converses entre el líder dels republicans i el periodista Justo Molinero. Junqueras defensa que una Catalunya independent no hauria de tenir "gaires" ambaixades, ja que podrien ser compartides amb altres països, i cita Espanya, França i Itàlia per ser els més propers. També lamenta que hi hagi un "establishment" que no vol que ERC guanyi i assegura que són "els que han manat durant molt temps i es pensen que han de seguir manant per sempre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup de comunicació Teletaxi aposta perquè els polítics a vegades facin "un cop de puny a la taula" i prenguin compromisos. "Si governes has de dir: faré això, i si al cap d'un any no puc complir aquesta promesa, poseu-ne un altre que jo me'n vaig", opina Molinero. Un comentari que Junqueras es fa seu: "Això està bé, t'ho compro. O sigui, jo puc dir en la pròxima campanya electoral que si guanyo faré la independència, i si no me'n surto, me'n vaig a casa meva", conclou.

En aquest context, Molinero contraposa l'actitud de Junqueras amb la del president de la Generalitat: "Em sembla perfecte que diguis això. El que no és possible és que a en Pujol o en Mas, abans de ser presidents, no els havia sentit dir mai la paraula 'independència'. Ara la sento cada dia 70.000 vegades".

Al llarg de les converses, Junqueras avança les primeres mesures que prendria en cas de ser president de la Generalitat. Entre elles, destaca fer una auditoria del Govern per reformar els controls interns perquè sigui molt més difícil que es produeixin casos de corrupció, centralitzar tots els serveis socials existents, destinar més recursos a l'educació dels infants d'entre 3 i 5 anys, donar més protagonisme als municipis en l'àmbit educatiu, fer complir les directives europees en morositat i simplificar el marc impositiu. Sobre aquesta última qüestió ha posat com a exemple l'eliminació de l'IBI o de l'impost de patrimoni, ja que considera que graven el mateix concepte. En el terreny fiscal, també aposta per eliminar els impostos especials i tractar-los com un tipus específic de l'IVA.

En referència a l'organització del Govern, Junqueras manifesta que si mai és president, li agradaria fer una simplificació de l'executiu. "Crec que seria bo tenir poques conselleries o ministeris i que cadascuna d'elles estigués encapçalada per una persona amb bones habilitats comunicatives", explica.

Ambaixades compartides

Segons Junqueras, en una Catalunya independent no hi hauria "gaires" ambaixades, ja que podran ser compartides amb altres països de la Unió Europa, i posa per exemple que els països nòrdics (Dinamarca, Noruega i Finlàndia) comparteixen ambaixador. Amb aquest model, Catalunya hauria de compartir-ho amb els més propers físicament, que són Espanya, França i Itàlia. A més, Junqueras creu que no cal tenir "ambaixades caríssimes a les avingudes més cares de les ciutats més cares del món". Encara en política exterior, el president d'ERC creu que les oficines comercials a l'exterior haurien de ser "molt més importants i funcionar de manera integrada", perquè creu que sovint hi ha una oficina cultural, una altra de comercial, etcètera.

Establishment contra ERC

Després que Molinero digui que té la sensació que després del 9-N ERC és un partit marginat pels mitjans de comunicació, el president dels republicans lamenta que hi hagi un establishment que no vol que ERC guanyi les eleccions al Parlament. Es tracta d'aquells que, segons Junqueras, "juguen amb una posició d'avantatge a l'hora de negociar amb el conjunt de la societat i ho fan perquè ells tenen el subministrament d'algun tipus de producte que la gent no té", assegura.

Concretament sobre els mitjans de comunicació, Junqueras creu que TV3 comet a vegades l'error d'actuar més com una televisió governamental –de partit– que pública –de país–. En aquest sentit, aposta per desgovernamentalitzar TV3 tenint en compte que la televisió pública "hauria d'estar al servei de tothom i hauria de protegir per igual a tothom". Una situació que, segons Junqueras, a Catalunya malauradament no passa.

Segons el líder dels republicans, les empreses privades també haurien de ser tractades totes igual i no hi hauria d'haver privilegis per a unes determinades empreses ni posar dificultats per a les altres. I ha apostat per acabar amb una situació en la qual els consells d'administracions de les empreses privilegiades estan plens d'expolítics que, quan eren polítics, protegien aquesta empresa. "El que és terrible a Catalunya és que quan s'intenta investigar, tot i això hi ha determinats partits polítics que són els partits de les persones que es beneficien d'això, que procuren tapar-ho", ha lamentat.

La corrupció a les files independentistes allunya la independència

De fet, per a Junqueras, si governen els mateixos amb les mateixes maneres que han governat sempre, en aquest sentit malauradament la independència servirà de poc. I ha afegit que la corrupció perjudica les possibilitats d'aconseguir la independència: "En la mesura que una part de l'independentisme es pugui associar a polítics tacats de corrupció, les possibilitats d'assolir la independència disminueixen".

L'acord impossible

Davant les preguntes de Molinero, que aposta per arribar a acords entre executius abans d'arribar a la independència, Junqueras és taxatiu i assegura que "l'acord és impossible perquè el govern espanyol mai l'acceptarà". Segons el líder dels republicans, els governs espanyols mai diuen que sí, i quan diuen que sí a alguna cosa sempre acaben enganyant. Tenint en compte aquesta experiència, Junqueras conclou que amb algú que t'enganya és millor no fer-hi , afegeix que "el problema" és que el govern espanyol no ofereix res.

Preguntat per quan trigaria a demanar audiència a Rajoy si fos president de la Generalitat, Junqueras li respon que "potser" ho faria el primer dia, però posa en dubte que serveixi per alguna cosa. "Els presidents del govern espanyol descobriran que tenen molt interès a parlar amb Catalunya el dia que Catalunya actuï com un estat independent. Per tant, la millor manera que tinc d'ajudar el senyor Rajoy a voler parlar amb Catalunya és que Catalunya sigui independent", afirma.

stats