L’OMBRA DE PABLO IGLESIAS
Política 02/01/2015

Junqueras passa a l’atac per frenar l’expectativa de Podem a Catalunya

Adverteix que els d’Iglesias tampoc permetrien un referèndum

M. Colomer / L. Vicens
3 min
Oriol Junqueras es proposa fer d’ERC el mur de contenció sobiranista que aturi a Catalunya el tsunami de Podem.

BarcelonaPodem ha afegit inquietud en el flanc sobiranista, pel forat que pot arribar a fer en unes eleccions referendàries entre les bosses d’electors indecisos, la clau per a una eventual victòria independentista. De fet, l’expectativa creixent de Podem també a Catalunya -que amenaça la perspectiva de creixement del sobiranisme a les àrees metropolitanes- ha sigut un dels arguments que ha esgrimit Esquerra per rebutjar una candidatura unitària amb CiU, la qual opinen que cediria als de Pablo Iglesias l’hegemonia del discurs de la regeneració democràtica, que cotitza electoralment a l’alça. En aquest context, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va passar ahir a l’atac per intentar frenar les expectatives que generen en sectors de la societat catalana, que veuen en una eventual victòria de Podem a Espanya una oportunitat per acordar un referèndum a l’escocesa que rebutgen frontalment PP i PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Mani qui mani, l’Estat sempre estarà en contra que els catalans decideixin ser independents si així ho decideixen”, va avisar Junqueras en declaracions a Europa Press. Pel cap de files d’ERC, el problema de fons d’Espanya no és qui governi, sinó que “les mateixes estructures de l’Estat estan controlades per allò que ara tots denominen casta ”. “L’actitud de l’Estat no canviarà en funció de qui sigui el president, i els ciutadans de Catalunya no necessiten el permís de ningú per decidir el seu futur”, va avisar.

Junqueras erigeix ERC en el mur de contenció sobiranista de Podem a Catalunya, juntament amb la CUP, que dimecres, per boca de David Fernàndez, alertava que reduir el procés sobiranista a CiU, com fa Iglesias, és “precisament el que vol CiU”. Fernàndez, en un article a Madrilonia, venia a retreure a Podem que amb el cas català jugui a la lliga de les elits: “Dir a la societat catalana que dipositi la seva confiança en un canvi a Madrid és una mica vell: és el que sempre han dit les oligarquies catalanes i espanyoles”. El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va advertir ahir Podem que no es pot iniciar un procés constituent a Espanya sense que Catalunya exerceixi el dret a decidir.

En un intent d’exhibir empatia amb els potencials electors de Podem a Catalunya, Junqueras considerava “normal que en un estat en què la corrupció és tan generalitzada” es busquin “elements d’esperança per fer neteja”. I va expressar respecte i certa simpatia amb la nova formació perquè comparteixen, diu, aspectes com la batalla contra la corrupció i l’empoderament de la ciutadania, però al mateix temps va sentenciar que ERC encara va més enllà: “Podem vol canviar la realitat econòmica, social i institucional. Nosaltres també, i a més volem canviar l’estat sencer. És evident que nosaltres anem més enllà”.

En certa mesura, ahir el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, li donava la raó en declaracions a Efe. No pas en positiu. Per ell, Podem i sobiranisme comparteixen “populisme i demagògia”, i “solucions màgiques” que “porten a un carreró sense sortida”.

15 dies per convocar eleccions

Sigui com sigui, i davant el risc que un ajornament de les eleccions a Catalunya dilueixi el procés català enmig del terratrèmol polític espanyol, dimecres la portaveu d’ERC, Anna Simó, va fixar el 19 de gener com a límit per buscar amb el president Mas “un acord ampli i transversal per un full de ruta clar” que permeti posar data als comicis. També Unió, a més del PSC, ICV i la CUP, vol que l’escenari electoral es clarifiqui en qüestió de dies. “La incertesa no és bona per al país i convé desvelar aviat la incògnita”, va dir la portaveu del comitè de govern d’UDC, Montse Surroca. A diferència dels republicans, però, no amaga que preferiria que Mas optés per esgotar la legislatura.

stats