Catalunya-España

Junqueras planteja "l'embat democràtic" com un referèndum amb reconeixement internacional després de negociar amb l'Estat

Defensa a RAC1 que el diàleg és un pas necessari per obtenir suports fora del país

2 min
Raül Romeva i Oriol Junqueras  ahir al Parlament Europeu.

Després de les llargues negociacions entre els partits independentistes per investir president Pere Aragonès –amb un intent fallit inclòs–, ERC va aconseguir un aval parcial de JxCat i la CUP a la taula de diàleg amb l'Estat. Els tres partits es van comprometre a acceptar aquest instrument de negociació per buscar una sortida dialogada al conflicte, encara que l'acord amb els anticapitalistes establia que, si en un període de dos anys aquesta eina no funciona, s'haurà de donar pas a un nou "embat democràtic". En una entrevista a RAC1, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ho ha posat sobre la taula i ha insistit que, al seu entendre, aquest embat ha de consistir en un referèndum reconegut per la comunitat internacional, cosa que requereix una negociació prèvia amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L’embat democràtic és un procés en el qual els ciutadans de Catalunya decideixen el seu futur votant", ha exposat el dirigent republicà: "I la millor manera que això tingui resultats és que sigui reconegut per la comunitat internacional, i el que la comunitat internacional ens demana és que ens esforcem a negociar”. Així, Junqueras ha defensat la taula de diàleg –molt criticada en els últims dies tant per JxCat com per la CUP– com a espai de "negociació" i ha insistit que cal "esforçar-se" en la via del diàleg, malgrat admetre que el govern espanyol "no té cap interès a reconèixer la independència". “Té el mateix sentit per a nosaltres asseure’ns a negociar amb l’estat espanyol que tenia per als irlandesos o els indis asseure’s a parlar amb els anglesos. Aquest, el de la negociació, és el camí que han seguit els que ens han precedit”, ha insistit. És, ha recalcat, la "millor manera" per aconseguir un aval internacional. "Com més ens hi esforcem, més fàcil serà convèncer gent de la societat catalana i de la comunitat internacional, que ens demanen que ho intentem", ha defensat: "A vegades pot ser desesperant esperar, evidentment, ho sabem. Però les grans conquestes de la vida exigeixen esforç i constància".

Defensa de l'ampliació del Prat

En aquest sentit, l'exvicepresident del Govern ha defensat l'ampliació de l'aeroport del Prat si es fa compatible amb la preservació del medi ambient i ha cridat a aparcar falsos dilemes sobre els que "volen cimentar-ho tot i els que no volen fer res". No obstant això, la CUP ja ha advertit que està en contra del projecte i que pot ser una línia vermella a l'hora que el Govern obtingui el seu suport als pressupostos: Junqueras ha respost demanant als anticapitalistes que pensin "en els que aixequen la persiana cada dia, en els treballadors, els empresaris o els autònoms": "Tota aquesta gent té dret a saber que tots plegats ens esforcem per tirar el país endavant, i és molt millor fer-ho amb pressupostos que sense".

stats