Política 22/08/2021

JxCat i la CUP fan pinya contra ERC per la taula de diàleg

Tot i les discrepàncies, només coincideixen que han d'estar més "units" i "forts"

3 min
Madrenas, Vergés i Vehí al debat a l'UCE

Prada de ConflentPer primera vegada a la 53a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent els tres partits independentistes amb representació s'han vist les cares en un debat i, esclar, han tornat a posar en evidència les seves diferències a menys d'un mes de reprendre la taula de diàleg que van acordar tirar endavant. La representant d'Esquerra, la vicepresidenta del Parlament i exconsellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat l'estratègia d'intentar dialogar amb l'estat espanyol i tant la ponent de JxCat, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, com la diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, s'han mostrat escèptiques. Això sí, malgrat les discrepàncies, totes tres han remarcat que cal presentar-se davant del govern espanyol "units" i "forts".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Madrenas, en la mateixa línia que diverses declaracions de dirigents de JxCat, ha sigut la més contundent contra l'instrument de diàleg que Esquerra ha impulsat i, tot i que el seu partit ha pactat donar-li suport, se n'ha distanciat: "L'han de defensar els grups que la van proposar". Així, ha subratllat que l'Estat "no té cap necessitat de negociar" amb Catalunya i de cedir i, per tant, cal agafar força per posar-lo entre l'espasa i la paret. Com? "Necessitem tenir les eines i el finançament", ha dit, instant a "dirigir tots els esforços a desequilibrar el govern espanyol i a construir les estructures de l'Estat", que passen per la "hisenda pròpia i un aeroport potent que pugui ser un hub internacional".

El discurs de Madrenas gairebé no ha variat ni una línia del que va fer, dijous passat, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també en el marc de l'UCE. Ara bé, ahir va dir que malgrat l'escepticisme es mantindria "lleial" a l'acord de legislatura que van arribar amb Esquerra fa tot just tres mesos. D'altra banda, l'expresident de la Generalitat Quim Torra directament va dir que la taula de diàleg no s'hauria ni de "produir".

En la mateixa línia que la diputada de la CUP Laia Estrada, Vehí ha advertit que els anticapitalistes podrien trencar amb l'acord d'Esquerra si l'executiu català "estabilitza" l'Estat i no aposta per la confrontació. "El que no farem és facilitar la governabilitat a Catalunya per facilitar la governabilitat a l'Estat", ha dit aquest matí Estrada a Europa Press. A més, Vehí també ha criticat la posició del Govern sobre l'ampliació del Prat i la injecció de diners al Circuit de Catalunya. "Els primers mesos de Govern no ens agraden", ha advertit Vehí.

Al seu torn, Vergés, que ha unit Madrenas i Vehí en contra seva, ha defensat que "la dicotomia de taula de diàleg o embat democràtic és falsa", tal com va remarcar la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en un acte de la fundació Josep Irla a Prada de Conflent. També ha recordat que van pactar donar un marge de dos anys per explorar la via del diàleg i que, només tres mesos després, diferents dirigents de JxCat han sortit en tromba per mostrar la seva desconfiança.

Sobre quina estratègia té preparada ERC si la taula de diàleg fracassa, l'exconsellera de Salut ha repetit les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquesta setmana en una entrevista a l'ACN va avisar a Madrid que hi hauria "moments de xoc" si el govern espanyol no "encarrila" la solució política del conflicte i que Catalunya no abandonarà les seves aspiracions d'autodeterminació. En tot cas, en resposta a Madrenas, ha dit que Europa no entendria que Catalunya no esgoti totes les vies de diàleg amb l'estat espanyol.

Quan els han preguntat sobre la dicotomia entre una declaració unilateral d'independència (DUI) i un referèndum, l'alcaldessa de Girona ha escollit, sense dubtar ni matisos, la DUI. En canvi, Vergés, encara que no descarta cap opció unilateral segons el context, ha optat "per la via escocesa" i el referèndum com una eina "bonica" d'exercir la democràcia, i Vehí ha defensat el referèndum, però ha recalcat que cal preparar-se per poder aplicar el resultat.

stats