Junqueras, Romeva i Bassa recusen els magistrats del TC Arnaldo i Espejel

Argumenten que "l'afinitat ideològica" dels magistrats denota un "prejudici desfavorable" a la seva defensa

ARA
2 min
El magistrat del Constitucional Enrique Arnaldo arribant al Congrés per comparèixer.

BarcelonaEncara no fa un mes que són al càrrec i els magistrats del Tribunal Constitucional Concepción Espejel i Enrique Arnaldo ja tenen una recusació sobre la taula. I no és per qualsevol causa: els líders independentistes Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa han demanat que siguin apartats de la deliberació sobre els seus recursos d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem. Aquesta és una de les carpetes importants que els nous magistrats del Constitucional -que van prendre possessió aquest 18 de novembre- han d'afrontar en els pròxims mesos, i Junqueras, Romeva i Bassa consideren que si Arnaldo i Espejel s'impliquen en els recursos s'estaran vulnerant els seus drets fonamentals. Per això, demanen que en quedin al marge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Concretament, els dirigents republicans argumenten que "l'afinitat ideològica" dels magistrats denota un "prejudici desfavorable" a la seva defensa. En un comunicat, els membres d'ERC no parlen de casos concrets, però apunten a les "relacions personals" i les "declaracions públiques" d'Espejel i Arnaldo. Asseguren que aquests elements comporten una "clara predisposició a les tesis defensades per les acusacions". Si aquests magistrats continuen analitzant els seus recursos, els republicans interpreten que s'estaria incorrent en una vulneració del dret al jutge ordinari, a un procés públic en plena igualtat i a un tribunal imparcial.

De fet, l'elecció d'Arnaldo -a proposta del PP- ja va néixer immersa en la polèmica, amb membres del PSOE qüestionant la seva idoneïtat i el president espanyol, Pedro Sánchez, admetent la incomoditat que generava. La culminació de tot això va ser una votació al Congrés amb fins a onze vots menys dels previstos: el diputat basc del PSOE Odón Elorza va verbalitzar que no va donar suport a la seva candidatura i diversos diputats d'Unides Podem també van trencar la disciplina de vot. Els motius de la polèmica no divergeixen dels elements que han portat ERC a recusar-lo: va ser imputat en el cas Palma Arena tot i que finalment no va anar a judici, va participar en actes de la Fundació FAES i també va compatibilitzar la seva funció com a lletrat del Congrés amb l'assessorament privat al govern del PP al govern balear de Jaume Matas, entre altres coses.

Espejel tampoc se salva de diverses connexions amb el PP que també l'han posada en el punt de mira. La nova magistrada del TC va ser la presidenta del tribunal que va absoldre el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, tot i que ella va emetre un vot particular demanant que fos condemnat per sedició. Abans d'això, ja va ser proposada pel PP per ser vocal del Consell General del Poder Judicial. Però sobretot és propera a l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Per a la dirigent popular, Espejel era Concha "de tota la vida". De fet, ja va ser apartada del tribunal de la Gürtel per les connexions amb el PP.

stats