Política 03/05/2023

La Junta Electoral ordena retirar l'escó a Borràs

La JEC farà oficial la resolució aquest dijous

3 min
La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, al ple en una imatge recent.

Barcelona / MadridLa Junta Electoral ja ha decidit el futur de Laura Borràs. No hi ha hagut sorpreses, i finalment ha ordenat retirar-li l'escó, segons ha avançat ABC i ha confirmat l'ARA. Aquest ja era l'escenari previst per totes les fonts consultades al Parlament, que assumien el mateix final: que la JEC seguiria la mateixa doctrina que amb l'expresident Quim Torra i l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà i que declararia inelegible la presidenta del Parlament suspesa sense sentència ferma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del 2020, quan es va inaugurar aquesta doctrina amb el llavors president de la Generalitat, que la Junta Electoral interpreta que la llei orgànica de règim electoral no li deixa marge: l'article 6 recull que són inelegibles aquells condemnats per delictes contra l'administració pública encara que la resolució no sigui ferma, una inelegibilitat que també es converteix en "incompatibilitat" i que faria inviable segons la JEC que Laura Borràs segueixi sent membre del Parlament de Catalunya. El contingut concret de l'acord de la JEC, però, no es comunicarà fins aquest dijous. De fet, en un primer moment l'òrgan va anunciar que no seria fins aquest dijous al migdia quan es donaria a conèixer la resolució, però finalment s'ha filtrat aquest mateix vespre.

La JEC ha desestimat així les al·legacions tant de la cambra catalana com del lletrat de la líder de Junts, Gonzalo Boye, per intentar aturar la decisió. Els arguments d'ambdós eren similars: que el reglament de la cambra només preveu la pèrdua de la condició de diputat en cas de sentència ferma, una situació que no es dona en el cas de Borràs, que va ser condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per prevaricació i falsedat documental pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. A banda d'això, però, el Parlament hi afegia un nou argument: va posar sobre la taula que Borràs està suspesa i que, de facto, ja no exerceix els drets parlamentaris, és a dir, ni cobra ni vota. Una situació diferent (i rellevant segons la cambra) a la de Juvillà i Torra. Per al Parlament, mantenir la situació actual podia ser una mesura "garantista" per a Borràs fins que hi hagi sentència ferma, ja que la retirada de l'escó és una decisió que no té remei. ¿Serà rellevant aquest argument per a la Junta? És una incògnita i només es desvelarà un cop l'ens faci públics els acords i l'argumentació de la decisió.

Què passarà a partir de la decisió de la JEC?

El Parlament rebrà, probablement, la comunicació oficial de la Junta Electoral aquest dijous o divendres i, a partir d'aquí, s'iniciarà un nou estira-i-arronsa. El dubte és el tempo: en cas que la JEC decideixi retirar-li l'acta parlamentària, la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, podria executar-ho de manera immediata o resistir-s'hi i esperar que la Junta li faci un requeriment perquè compleixi la instrucció. En aquest darrer escenari és quan entraria en la dimensió de possibles responsabilitats penals: tant Roger Torrent com Laura Borràs van acabar assumint la decisió de la JEC i Torra i Juvillà van quedar sense escó en aquest punt.

El que sí que pot fer Vergés, en tot cas, és intentar esgotar tots els recursos: si la JEC deixa sense escó Borràs podria presentar, en nom del Parlament, un recurs contra la resolució de la Junta Electoral al Tribunal Suprem, malgrat que això –com s'ha constatat anteriorment– no ha aturat les successives retirades dels escons. Per fer aquest moviment, però, hauria d'aprovar-ho el ple del Parlament, que aquest dijous tanca la sessió i no es torna a reunir fins després de les eleccions municipals.

L'elecció d'una nova presidència després del 28-M?

El calendari dependrà del moviment que faci ara Alba Vergés, però el que és cert és que a partir de dijous de la setmana que ve la campanya electoral ho pot deixar tot en stand by. Fins i tot l'elecció d'una nova presidència del Parlament. I és que durant aquest període no hi ha previstos més plens i l'activitat parlamentària en comissions també es redueix al mínim, de manera que si no es produeixen els esdeveniments de manera exprés tot pot quedar ajornat fins després de la cita a les urnes.

stats