CAP AL 25-N
Política 31/10/2012

La Junta Electoral ordena retirar la campanya de la Generalitat pel 25-N perquè incentiva la participació

Insta a retirar de forma immediata tant els vídeos com les falques radiofòniques

Ara
2 min

BarcelonaLa Junta Electoral Central ha instat a la retirada immediata dels vídeos i les falques radiofòniques que conformen la campanya institucional de la Generalitat per fomentar el vot a les eleccions del 25-N al Parlament català, en què es recorda la multitudinària manifestació independentista de la Diada. En el seu escrit, la Junta Electoral assenyala que la campanya no s'ajusta a la "llei electoral". Si bé el PSC, el PP, ICV i C's, van denunciar la campanya perquè entenien que el Govern vinculava, de manera partidista, la campanya de foment del vot amb la manifestació, el cert és que la JEC, remetent-se a una declaració del 17 de febrer de 2011, resol que la campanya no s'ajusta a la llei perquè "no es pot realitzar una campanya de foment de la participació dels electors en la votació". En la resolució, a més, cita la llei de l'Audiovisual de Catalunya que indica que les administracions no poden fer campanyes de caràcter institucional que "puguin suggerir, directa o indirectament, opcions de vot". "L'objecte d'aquestes denúncies constitueixen una campanya institucional d'incentivació del vot no emparada per la legislació electoral aplicable a les eleccions al Parlament de Catalunya de 25 de novembre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la Junta Electoral de Barcelona traspassés la qüestió a la Junta Electoral Central, aquesta institució ha resolt que els vídeos i les falques radiofòniques de la Generalitat constitueixen una campanya institucional d'incentivació del vot "no emparada per la legislació electoral" aplicable a les eleccions al Parlament de Catalunya, segons el text de la resolució de la JEC.

Aquesta resolució també acorda que, en conseqüència, la Generalitat "haurà de procedir a la seva immediata retirada, sense que sigui procedent la incoació d'expedient sancionador". La JEC també assegura que en els períodes electorals únicament poden fer campanyes de caràcter institucional destinades a informar els ciutadans sobre la data en què tindran lloc les eleccions o el referèndum, el procediment per votar i els requisits i els tràmits del vot per correu. Els anuncis de la Generalitat, recorreguts per gran part de l'oposició catalana, incloïen imatges de la manifestació del passat Onze de Setembre, davant les quals un jove deia: "Jo vaig ser a l'última Diada". Després d'aquesta afirmació, un altre jove apareixia llegint la frase "Jo vaig votar". En aquesta frase rau, doncs, la incorrecció: incentiva el vot.

271.000 euros de cost

La Generalitat ha xifrat en 271.000 euros el cost de la campanya institucional per fomentar la participació en les eleccions catalanes del 25 de novembre. En la seva resolució, la Junta Electoral Central recorda també que la llei preveu que aquestes campanyes institucionals únicament poden difondre en espais gratuïts públics i no en mitjans privats.

stats