Política 04/04/2019

El govern espanyol rebutja que ERC i JxCat facin campanya a Soto del Real i Alcalá-Meco

La Junta Electoral deixa el debat entre candidats a Soto del Real en mans de Marchena

Aleix Moldes
4 min
Els presos polítics al judici del Tribunal Suprem

BarcelonaDos informes desfavorables del govern espanyol rebutgen que ERC i JxCat facin campanya a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco. El responsable d'Institucions Penitenciàries de l'Estat considera, d'una banda, que el debat electoral que planteja el cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, "suposaria una alteració de les normes del centre penitenciari i seria contrari a elementals principis de seguretat". Pel que fa als dos mítings que pretenia organitzar Esquerra, l'executiu espanyol argumenta que els republicans no pretenen incentivar el vot de la població reclusa i, a més, si aquest fos l'objectiu, ho podrien fer directament Oriol Junqueras i Raül Romeva, "que ja són a la presó en condició de presos preventius".

Per la seva banda, la Junta Electoral Central (JEC), que pren nota dels informes de l'executiu del PSOE, ha deixat aquest dijous en mans del Tribunal Suprem la decisió d'autoritzar un debat electoral a la presó de Soto del Real. La JEC interpreta que, com que el candidat que planteja el debat, Jordi Sànchez, és un dels processats en el judici de l'1-O, li pertoca al jutge Manuel Marchena decidir sobre aquesta qüestió. "En opinió d'aquesta junta, l'òrgan competent per decidir si les peticions són compatibles amb l'objecte de la detenció del candidat (article 3.1 de la llei general penitenciària) és la sala penal del Tribunal Suprem, que l'està enjudiciant en aquest moment, raó per la qual la Junta Electoral Central no resulta competent per resoldre la qüestió sol·licitada".

En el cas del debat, el govern espanyol afegeix que "alteraria la funcionalitat del centre, on existeixen uns horaris preestablerts per a les diferents activitats que s'hi desenvolupen: comunicacions, visites, activitats en tallers, horaris dels àpats, consultes mèdiques, etc". A més, diu que fer-lo a la sala d'actes implicaria "haver de reforçar la seguretat". Per tot això, rebutja qualsevol acte electoral al centre.

Pel que fa a ERC, en la reunió d'aquest dijous, la JEC ha acceptat, en part, el seu propi criteri del mes de novembre passat, quan va autoritzar tres mítings a les presons andaluses d'Endavant Andalusia, tot i que ha subratllat que la decisió l'haurien de prendre les juntes provincials, en aquest cas la de Madrid. Qui no ha tingut impediments en negar obertament la comparació amb Andalusia ha estat el govern espanyol. Segons Institucions Penitenciàries, a Andalusia Podem pretenia poder explicar de primera mà el seu programa electoral als presos i insta ERC a fer el mateix a través dels seus presos preventius.

Fonts d'ERC expliquen a l'ARA que ja estan preparant una nova petició per argumentar la necessitat d'autoritzar els mítings a les dues presons espanyoles. De fet, ja havien cursat diverses peticions de data, com el dissabte 13 d'abril i el divendres 19 d'abril, perquè el gruix de la candidatura es desplacés fins a Madrid. Els republicans s'emparaven en el precedent d'Endavant Andalusia -la marca electoral de Podem-, a qui la Junta Electoral Central va autoritzar fer tres mítings a les presons durant la campanya de les últimes eleccions andaluses.

ERC vol organitzar dos mítings electorals a Alcalá-Meco –on hi ha Dolors Bassa i Carme Forcadell– i Soto del Real –on estan tancats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart–, i JxCat ha plantejat un debat entre candidats catalans a Soto del Real. Junqueras (ERC), Jaume Asens (En Comú Podem) i Albano Dante Fachin (Front Republicà) han acceptat l'oferiment per debatre amb Jordi Sànchez (JxCat), mentre que l'han rebutjat Meritxell Batet (PSC), Cayetana Álvarez de Toledo (PP) i Inés Arrimadas (Cs).

Tant ERC com JxCat assumeixen que el Tribunal Suprem no permetrà als seus candidats sortir de la presó per fer campanya, tot i que ho han demanat, i reclamen, doncs, que es pugui portar la campanya als centres penitenciaris. Els dos partits independentistes juguen amb el precedent de la passada campanya electoral a Andalusia, quan la JEC va autoritzar tres actes d'Endavant Andalusia (la marca electoral de Podem) a les presons.

El debat electoral plantejat per JxCat seria inèdit a Espanya. El partit va fer la petició directament a la JEC. En canvi, Esquerra va vehicular la seva petició a través de la direcció dels Serveis Penitenciaris de l'Estat, que depèn del ministeri de l'Interior. Segons ha pogut saber l'ARA, el govern espanyol va demanar a ERC que detallés quin tipus d'acte pretenia organitzar, ja que la petició inicial –que també es va fer a la consellera de Justícia com a responsable de les presons catalanes– era genèrica. Els republicans van aclarir que volien fer un míting en cada centre penitenciari i el govern espanyol va resoldre aleshores deixar la decisió en mans de la Junta Electoral.

Tant ERC com JxCat estaven pendents aquest dijous de la resolució de la JEC, que marcarà el calendari de la campanya que començarà el 12 d'abril. Els dos partits són conscients, a més, que la coincidència de la campanya amb el judici contra els líders independentistes al Tribunal Suprem limita molt les dates per fer arribar la campanya a Soto del Real i Alcalá-Meco.

A més de fer campanya a les presons madrilenyes on estan reclosos els presos polítics, ERC també va reclamar poder fer campanya a les presons catalanes, un tràmit que s'ha vehiculat directament a través de la consellera de Justícia, Ester Capella, i que, segons fonts de la conselleria, encara no ha sigut autoritzat.

Oriol Junqueras i Jordi Sànchez són els cap de llista per Barcelona d'ERC i JxCat, respectivament. Els republicans també han situat Raül Romeva com a número 1 al Senat. Pel que fa a Junts per Catalunya, Jordi Turull és cap de llista per Lleida i Josep Rull per Tarragona.

stats