Junts afirma que han estat "vetats" a la taula de diàleg per ser la "veu de la no renúncia"

Aspira a ser "força hegemònica" a Catalunya i a situar-se al capdavant de les municipals el 2023 sumant alcaldes del PDECat

4 min
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en la intervenció del consell nacional

BarcelonaJunts per Catalunya ha celebrat aquest dissabte el seu primer consell nacional des que es va formalitzar com a partit polític el juliol del 2020. Ho ha fet després d'una setmana complexa per la crisi de Govern arran de la taula de diàleg i amb la vista posada als pressupostos de Catalunya i l'Estat i a les eleccions municipals del 2023. En la seva intervenció pública davant dels quadres del partit, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha considerat que JxCat ha sigut "vetat" de la taula de diàleg perquè haguessin aportat "llums i taquígrafs" a la negociació amb l'Estat, ja que a parer seu són la veu de la "no renúncia" i que, per tant, no es tracta "d'una qüestió de noms". Després de lamentar que la trobada entre els dos governs no tingués ni "ordre del dia", ha defensat l'elecció del seu equip negociador -que no va acceptar el president, Pere Aragonès, perquè no eren tots consellers- com una manera de mostrar el seu compromís amb l'"aposta pel diàleg": "Era una aposta honesta i clara, de posar tota la carn a la graella", ha defensat, després de lloar l'equip escollit per l'executiva: el vicepresident, Jordi Puigneró, l'exconseller Jordi Turull, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, i ell mateix com a secretari general del partit -Laura Borràs, presidenta del Parlament, va decidir no ser-hi-. Una delegació que, ha advertit, el partit tampoc canviarà més endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Sànchez, no és de rebut que el president del govern espanyol arribi al Palau de la Generalitat i, lluny d'abordar el conflicte polític -ha dit-, anunciï que aparca les inversions "clau" per a Catalunya com l'ampliació de l'aeroport del Prat. "No podem acceptar que aquells que venen a negociar amb nosaltres ens imposin amb qui i sobre què ha de parlar l'independentisme", ha expressat. Més tard, en roda de premsa, ha assegurat que Junts està disposada a "dialogar", però que no seran "mesells" amb el que vulgui Pedro Sánchez.

En tot cas, Jordi Sànchez ha deixat clar que la crisi d'aquesta darrera setmana amb Esquerra no posa en perill la governabilitat de Catalunya. Ha afirmat que no qüestionen l'autoritat del president, Pere Aragonès, ni la legitimitat de les seves decisions i ha insistit que van complir fil per randa l'acord de legislatura amb els republicans -allà no s'especificava qui havia de forma part de la taula de diàleg, però deia que s'havia de triar per "consens"-. També ha volgut enviar un missatge als que reclamen que Esquerra canviï de socis. Ha reblat: "Si volen un tripartit que se'l guanyin a les urnes". "Mai posarem en risc el treball del 52% per aconseguir la independència", ha afegit.

D'altra banda, s'ha referit als pressupostos catalans -que està elaborant el conseller d'Economia, Jaume Giró- i també als comptes de l'Estat, que s'han de negociar properament al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, ha fet una crida a Esquerra i a la CUP a fer front comú a la cambra espanyola per negociar els números amb la Moncloa "al servei del Govern de Catalunya". A diferència de les anteriors legislatures, Junts té la conselleria d'Economia i el que s'aprovi a Madrid farà variar els comptes que pugui elaborar el conseller Jaume Giró. "S'ha d'escoltar la veu del 52% a les corts espanyoles", ha asseverat, tot i que ha deixat clar que "no donaran els vots gratis".

Jordi Sànchez no ha especificat quines són les "línies vermelles" per a Junts a l'hora de negociar els pressupostos estatals, però sí que ha citat la inversió per a l'ampliació de l'aeroport com un dels temes clau. "Si el problema real és la finca de la Ricarda, hi ha maneres de fer-ho sense afectar la llacuna. Hi ha altres escenaris com invertir pistes d'enlairament i aterratge", ha explicitat Sànchez, acusant el govern espanyol de prometre inversions i després no realitzar-les. "Hi ha solucions", s'ha reafirmat, recordant que l'acord del 2 d'agost amb el ministeri passava perquè els detalls sobre l'afectació de la Xarxa Natura 2000 es concretessin en el pla director de la inversió que s'havia de definir en els propers mesos.

"Serem generosos"

El secretari general de Junts ha assegurat que la seva formació aspira a ser "hegemònica" a Catalunya i l'"embrió de la unitat nacional" per assolir la independència. Ha erigit el partit com una organització "jove", però amb "molta força" per inaugurar, ha dit, una "nova etapa" per aconseguir ser "majoritària" i "determinant" per aportar "millores socials, progrés econòmic i l'estat propi".

Per a Sànchez, Junts no pot ser el "barrufet rondinaire" que "només troba problemes a la realitat", sinó que com a partit de Govern ha d'estar disposat a "assumir contradiccions" a l'hora de governar i a ser "generosos". "Tenim l'obligació de preservar el llegat de l'1 d'Octubre (...) Ho tornarem a fer millor i guanyarem", ha sentenciat.

El secretari general ha situat les eleccions municipals del 2023 un repte clau per al partit de Carles Puigdemont, en les que ha assumit el repte de convertir-se en la "primera força".

En aquest sentit, després que alcaldes del PDECat hagin registrat la marca local de Junts, ha fet una crida a sumar-los per aquests comicis i s'ha compromès a explorar "totes les fórmules" per poder aglutinar electes que ara mateix no formen part de JxCat. "Podem incorporar veus que ens enriquiran molt més", ha expressat, tot i que la coalició a escala nacional amb el Partit Demòcrata continua estan descartada.

Posteriorment, en roda de premsa, Sànchez ha afirmat que en les últimes setmanes ja hi ha hagut un "degoteig" de persones que s'han apropat al projecte de Junts i ha augurat que n'hi haurà més properament. Això no vol dir, ha matisat, que tot passi perquè aquests alcaldes es facin militants de JxCat. Ha admès que és el que li agradaria a ell, però també ha obert la porta a fer pactes específics i després sumar en els consells comarcals i a les diputacions.

Convenció municipalista del PDECat

Paral·lelament a la crida de Junts per sumar alcaldes del PDECat, el Partit Demòcrata ha organitzat una convenció municipalista per començar a debatre l'estratègia de les eleccions municipals. En un comunicat, la secretària general, Àngels Chacón, ha assenyalat que reformularà el seu espai per "ser més" i presentar el màxim nombre de candidatures de cara els comicis locals.

stats